Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Jak se hraje L.A. Noire ve virtuální realitě?

Je to kompletně nová hra.

Od pátku 15. prosince je v prodeji opožděná konverze L.A. Noire (Alza.cz pro PC se zařízením HTC Vive. Ač se o ní nikterak nemluví, podle prvních majitelů nastavuje novou laťku kvality, jak by tvůrci měli přistupovat ke konverzím starších her do VR.

Už jen ten námět - detektivka z poloviny minulého století, kde se stanete členem policejního sboru v Los Angeles a vyšetřujete vraždy ve virtuální realitě, s tím se nesetkáte den co den. Prý se vyplatí si ji zahrát znovu i tehdy, znáte-li originál.

Struktura hry The VR Case Files byla předělána pro účely VR, nově máte k dispozici kancelář hlavního hrdiny, která slouží coby takový rozcestník pro výběr případů, oblečení či interakce s různými předměty (sundat klobouk, zapnout baterku atd.). Můžete si tam také malovat do zápisníku.

Skvělé má být, že dřívější cutscény jsou nyní hratelné v reálném čase ve virtuální realitě. Ve střílecích segmentech, které se hrají jako nějaké FPS pro VR, musíte manuálně přebít zbraň či se krýt. I boje na blízko jsou ve VR a působí jako typická boxovací hra. Zvednutí ruky znamená krytí, jindy dáte úder do hlavy nebo do těla, záleží jen na vás.

V L.A. Noire PC pro VR "existuje" celé vaše tělo, na které se můžete podívat pohledem dolu nebo do zrcadla. Designéři jinak dali na výběr, jestli chcete ovlivňovat i váš pohyb vpřed nebo zda se pohybujete automaticky po klíčových lokalitách, jako jsou schody či struktury, na které lze vylézt.

V pohledu z vlastních očí jinak můžete i řídit auto a ovládat během toho spoustu interaktivních prvků (stáhnout okénko, zatroubit, zapnout sirénu, vzít herní telefon, zapalování). Komu by to přišlo moc složité, lze tyto pasáže přeskočit.

Hlavním záporem má být, že hra obsahuje jen sedm případů k vyšetření (mnohem méně než v předloze) a navíc jsou zjednodušené (některé i přepracované, jak se to tvůrcům hodilo).

Celkově však převažují pozitivní dojmy, Rockstar se vytáhl - dle mnohých nejlepší dosavadní VR zážitek (odpovídající snížené cenovce 30 eur) díky interakcím s prostředím, realistickým tvářím postav (byť je jinak grafika máznutá a textury zastaralé) a klíčovým mechanismům. Prý si pak budete ještě více přát, aby bylo do VR předěláno GTA5.

Read this next