Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nejdéle nezpirátěná hra UbiSoftu?

Nese ovoce + výpadky serverů.

Uběhly už více než dva měsíce od vydání a Assassins Creed Origins (Alza.cz) stále neexistuje ve funkční cracknuté verzi. To z něj dělá nejdéle nezpirátěný díl této série, díky dvojité vrstvě obávané protikopírovací ochrany (psali jsme), když překonal předešlého držitele tohoto primátu o pár týdnů - Assassins Creed 2 s online DRM odolal "jen" měsíc a půl.

Jak se to projevilo na odbytu legální verze hry? PC verze Origins má na Steamu nejvyšší počet souběžně aktivních hráčů (14 tisíc) v assassinské sérii, aniž by měla tradiční multiplayer, a zároveň figuruje v TOP 5 všech her v historii UbiSoftu. Nejdelší čas však nebyla cracknutá jiná jeho hra a to Splinter Cell: Chaos Theory (2 roky kvůli StarForce).

Čistě na Steamu se už od konce října prodalo 610 tisíc kusů Origins, což při součtu s dalšími, do toho nezapočítanými kopiemi na uPlay může dělat dohromady nějaký milion kusů pouze PC verze. To je více nebo stejně než celoživotní prodeje každého z předešlých třech dílů Unity, Rogue a Syndciate (data jen ze Steamu).

Pokud tohle vše není dosaženo pouhým přesunem do neokoukaného Egypta, vylepšením herních mechanismů a vyhladověním hráčů vynecháním jednoho "ročníku", znamenalo by to, že dosavadní neexistence pirátské PC verze výrazně zvýšila prodeje, než když byly minulé díly cracknuty hned v úvodní dny po vydání. Jak známo, šéf UbiSoftu v roce 2012 mluvil o 93-95 % míře pirátství na PC.

Může, a zároveň nemusí s tím souviset aktuální zpráva týkající se výpadku serverů UbiSoftu pro všechny jeho větší hry z poslední doby. Lidé si stěžují na nečekaná odpojení od serverů, dlouhé fronty do multiplayeru či nedostupnost různých online služeb, diskusních fór a webových stránek.

Postiženy byly následující hry (ve verzích pro všechny platformy) a to jak včera, v sobotu 6. ledna, tak pár dnů předtím, 4. ledna. Že by snad DDoS útoky ze strany pirátů coby odplata za tvrdou ochranu...?

  • Rainbow Six: Siege
  • Ghost Recon: Wildlands
  • The Crew
  • Steep
  • Watch Dogs 2
  • Trials Fusion
  • AirMech Arena

Read this next