Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

DayZ s realistickými řekami a potoky

Úplná Šumava či Jizerky.

V čem byli domácí vývojáři vždy nesmírně šikovní, je uvěřitelnost a realističnost herního světa. Rebootované DayZ v tomto směru nebude žádnou výjimkou, vyplývá z čerstvé aktualizace oficiálního blogu. Samozřejmě to není na úrovni tech-dema Unity enginu, ale s ním to nejde přímo srovnávat, protože tohle brzy najdete ve skutečné vydané hře.

Senior designér map Adam Franců totiž nedávno vylepšil vodní toky v Černarusi. Vše, co vidíte na ukázkách okolo, je pouze pracovní, nedodělaná verze s interním updatem 0.63.

Watch on YouTube

Komunita prý často volala po tom, aby prostředím skutečně tekla voda. Ve snaze Bohemia Interactive studia o vytvoření co nejvíce vtahujících světů v tomto směru učinili významný pokrok.

"Vodní toky jsou pro krajinu velmi důležité, protože (podobně jako železniční trať či silnice) pomohou v navigaci prostředím a můžete jít proti proudu či naopak s ním. Tak jako v reálném světě je běžné, že přijdete do údolí, kam vede aspoň jeden potok nebo tam je nějaká mokrá oblast."

Tvůrci jsou rádi, že éra starého rendereru a souvisejících omezení je za nimi, takže nyní mohou vylepšit vizuální stránku stojatých vod, jako jsou rybníky, i vyšperkovat hladinu či animace. V tuto chvíli mají v DayZ lesní potoky (úzké a mělké) a malé řeky (širší, ve větších údolích a mají název), které jako by vypadly z oka těm na Šumavě nebo v Jizerských horách.

Protože má herní plocha rozlohu 225 čtverečních kilometrů, museli zvolit implementaci, která je v takovém rozsahu proveditelná. Nejprve proto vytvoří vyhloubením terénu podloží pro potoky a řeky (lze tam sbírat kameny jako na pobřeží) a pak tam přidají simuaci proudu okolo překážek.

Důležité ovšem je, že proud ve hře fyzicky neexistuje, čili nemůžete upustit nějaký předmět a čekat, že ho najdete o pár stovek metrů jinde po proudu. Ani nedoufejte v možnost přesunovat se po určité části mapy na lodi. Většina vodních ploch se dá přebrodit, takže budete mokří, nechce-li se vám hledat most či kameny pro přeskočení.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

DayZ

PS4, Xbox One, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments