Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Se zpožděním Kingdom Come bez DRM

Alternativa.

Někdo by to snad mohl interpretovat tak, že se možná Warhorse chtějí vydat po stopách CD Projektu Red se Zaklínačem, v jehož kvality věřil natolik, že nechtěl zákazníky otravovat protikopírovací ochranou a nakonec se mu to v odbytu bohatě vyplatilo.

Ale tak tomu úplně není: spíš jen asi nabídnou alternativu pro ty, kterým z nějakého důvodu nevyhovuje Steam a jeho související systémy typu SteamWorks atd.

Na službě GOG.com bude k dispozici digitální verze Kingdom Come Deliverance (Alza.cz) bez jakékoli DRM ochrany. Polský obchod to hrdě oznámil na produktové stránce.

Vtip je v tom, že to nebude 14. února, kdy je celosvětová premiéra tohoto očekávaného středověkého RPG, nýbrž až 27. února, tedy s přibližně dvoutýdenním zpožděním oproti standardní verzi hry.

Taková praxe zatím není rozšířena a napovídá (oficiální vysvětlení k tomu zatím neexistuje) něco o vstřícné snaze českého studia, které si však zároveň nemůže dovolit vypustit DRM verzi ihned, možná i kvůli vztahům s distributorem Deep Silver a dalšími partnery.

Takže z toho vylezl takový kompromis, kdy bude v počátečním období, v úvodních dnech a týdnech po vydání, kdy většinou dochází k největším prodejům, hra opatřena nějakým standardním DRM (Denuvo to není, detaily zatím neznáme). A až tahle prvotní horečka opadne, lidé mají mít alternativu v DRM-free verzi pro PC z GOG.

Je to rozhodně sympatický, zrovna u tohoto velkého titulu nečekaný krok, protože pak zřejmě půjde lehce nelegálně kopírovat. Tvůrci patrně věří, že ohlášením DLC plánů a jinými kroky přimějí zákazníky, aby si pořídili originálku. Otázkou samozřejmě je, co na to podporovatelé, jestli budou mít výběr mezi verzí ze Steamu či GOG, a zda se tím celá věc až příliš nekomplikuje, než kdyby byla ze hry ochrana odstraněna patchem třeba rok po vypuštění.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Kingdom Come: Deliverance

PS4, Xbox One, PC, Mac, Nintendo Switch

Related topics
RPG
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments