Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Čtvrtinový pokles prodejů PC her v ČR, ale kompenzuje to PS4

Xbox meziročně klesl o 22 procent.

Velmi zajímavá data dnes zveřejnil Martin Schovanec z Xzone o trendech na českém herním trhu kamenných obchodů či online shopů s fyzickými nosiči. Zatímco obliba PlayStation 4 titulů loni stále rostla, xboxové hry zaznamenaly strmý propad o 22 procent a nezachránil to ani listopadový příchod nejvýkonnější konzole.

Dodal k tomu, že mezi roky 2016 a 2017 klesl podíl PC krabicovek o 33 procent, což nejsou údaje pouze z Xzone, nýbrž od auditora domácího trhu (GfK).

V aktuálním článku pro magazín E15 dále řekl, že vidí čtvrtinový pokles prodejů počítačových her. Tržby obchodu však zůstávají víceméně stejné, protože jim to kompenzuje nárůst prodejů PS4 verzí, které jsou dražší. Prodej krabicových her na konzole (zejména PS4) loni vzrostl o 19 procent, hráčí se tedy přesouvají nejen k digitálním verzím, nýbrž i ke konzolím.

Souhlasí s tím oslovený Marek Měrka, šéf řetězce JRC, dle nějž trh s hrami udržuje při životě stále PlayStation. JRC proto nebude muset zavírat pobočky, naopak plánuje další expanzi s třemi novými prodejnami i letos.

"V sortimentu reklamních předmětů rostou naše prodeje meziročně až trojnásobně," uvedl Měrka, podle něhož bude merchandise v brzké době tvořit až polovinu tržeb kamenných prodejen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments