Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Třičtvrtě miliardy korun stálo vyrobit Kingdom Come

Nejen to odhalil Forbes.

Aktuální číslo domácího byznysového magazínu Forbes přineslo velký, mimořádně zajímavý článek o současném úspěchu Kingdom Come Deliverance (Alza.cz) z ekonomické perspektivy.

Hned v jeho úvodu odhalil, že náklady na vývoj a marketing tohoto středověkého RPG dělaly závratných 750 milionů korun, což je nová informace, která dosud nebyla nikde publikována, ač se po ní intenzivně pátralo (thx Martin Schovanec, který na to upozornil).

V článku to sice není uvedeno jako přímá citace někoho z Warhorse (možná záměrně kvůli smlouvám o mlčenlivosti), leč je velmi pravděpodobné, že výsledný text před otištěním autorizovali, protože do něj poskytli spoustu jiných interních vyjádření. Nejeví se to být pouhým odhadem Forbesu ani to tak není formulováno či prezentováno.

Hra tedy byla ve finále mnohem dražší, než se dosud myslelo, když se předtím obvykle operovalo s řádovými stovkami milionů korun. Hlavní roli v tom patrně sehrálo několik odkladů vydání, kdy bylo nutné platit více než stohlavý tým o mnoho měsíců déle.

Jinak ale těchto 750 milionů korun koresponduje se slovy CEO studia Martina Frývaldského, který nedávno naznačil, že projekt byl několikrát dražší než nejnákladnější český film Tmavomodrý svět s částkou přes 200 milionů.

Forbes dále vypočítal, že z milionu prodaných kusů Kingdom Come do Warhorse reálně doteče (po odečtení marží všech subjektů či daní, složitá matematika) zhruba 500 milionů korun (20 milionů eur). Za první týden se tedy prý zaplatilo několik let vývoje. Což je vzhledem k faktu, že Danu Vávrovi při zoufalém hledání investora kdysi zbývalo na účtě jen deset tisíc korun (info z Forbesu), více než zadostiučiněním.

"Zdá se, že se naše investice zúročila," zakončila povídání pro magazín Michaela Bakala, manželka investora. A producent Martin Klíma pak pobavil slovy: "U her, jako je naše, existují v podstatě tři scénáře: Katastrofický, průměrný a ferrari pro každého. U nás to bude business as usual, to je široký interval, i když je to někdy trošku lepší nebo horší".

Read this next