If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

VIDEO-DOJMY o 7 hlavních změnách God of War

Sledujte naše desítky minut + technický rozbor.

Začátkem měsíce byla pro novináře možnost zahrát si tři hodiny God of War (Alza.cz) a dnes úderem šestnácté hodiny konečně vypršelo stanovené embargo, takže internet zaplavila spousta materiálů, z nichž si uděláte solidní představu, co vás koncem dubna vlastně čeká.

Jde o podobně nové uchopení známé značky, jaké nastalo třeba u Resident Evil 7, ale stále zůstal filmový nádech, ohromení všech vašich smyslů i vyždímání výkonu konzole PS4 Pro na maximum. Jaké jsou tedy hlavní změny oproti předchůdcům? Kamera je blíže za ramenem hrdiny, což je většinou k prospěchu věci, ale někdy to nepomáhá (vysokému bossovi vidíte jen na nohy a v hromadných bitvách se musíte spoléhat na indikátor nebezpečí). Mimochodem, celá hra je bez jakéhokoli loadování (přechody mezi cutscénami a hraním nejsou nikdy ničím přerušeny, žádný střih či pohled z jiného úhlu) a používá checkerboard renderování v 2160p i dynamickou změnu rozlišení.

Cover image for YouTube video7 Huge Ways God of War Has Changed For The Better - New God of War Gameplay

Důvodem, proč nová third-person kamera funguje tak skvěle a poskytuje osobnější zážitek, je nejspíš to, že se tvůrce naučil triky a získal zkušenosti od každodenní spolupráce s režisérem Mad Max. Boj je jinak stále tak frenetický, jako býval kdysi, jen tentokrát máte sekyru, kterou jde házet (lze přivolat zpět), provádět různé typy útoků či komba. Komu se zachce, může stále rozdrtit nepřátele pouhými pažemi. Někdy dochází na vtipné situace, že sekyra zůstane zaseklá v hlavě nepřítele, takže chvíli musíte pokračovat bez ní, než ji opět seberete.

Aktuální God of War ovšem přináší i prvky z moderních her: loot, výroba předmětů, upgradování výzbroje či levelování protivníků. Toto se děje v takových obchůdcích a slouží k tomu speciální rozhraní, což přidává novou vrstvu, která tu předtím nebyla. Můžete použít suroviny a čas k tomu, abyste vylepšili sílu Kratose, upravili jeho vzhled apod.

Stejně jako v Tomb Raiderovi musíte občas zapojit mozkové závity pro vyřešení nějakých hádanek, čili v tomto směru se toho moc nezměnilo. Najitím určitých věcí v prostředí odemknete bonusové truhly, které lze jinak rozbít hrubou silou.

Největší změnou je samozřejmě zahrnutí syna hrdiny, který se aktivně zapojuje do bojů a také mu můžete dát pokyn k tomu, aby zasypal nepřátele šípy. Někdy ho musíte v bitvě zachránit, když se ho zmocní protivník, ale jindy je syn až překvapivě soběstačný. Hodně se jeho pomoc hodí při řešení puzzlů, které například dokáže rozluštit narozdíl od svého otce. Tomu při lezení po stěne skočí na záda, čímž je vyřešeno, pokud by se někam sám nedostal nebo by to působilo nepatřičně.

Celkově oceníte dospělejší příběh a emocionální jízdu, kde vyloženě cítíte, jakou má Kratos odpovědnost za syna, nemluvě o zasazení do drsného severského prostředí. Po technické stránce máme co dočinění s novou výstavní hrou PS4 Pro, která nabízí ještě ostřejší obraz než Horizon Zero Dawn, kvalita grafických podkladů je na mimořádné úrovni nejen u hrdiny, nýbrž konzistentní u jiných postav. Herní svět přetéká detaily, na jednu stranu je realistický, ale zároveň i fantasy.

Díky fyzikálně založenému renderování působí materiály reálně, dech vám vezmou i "pyrotechnické" částicové efekty v boji, rozbitelné předměty či vlající oblečení. Digital Foundry upozorňují i na volumetrické nasvícení, jako je mlha či paprsky světla, které zde vypadají uvěřitelněji než v jiných hrách, nikoli jako uměle upečené. Nechybí kvalitní efekt motion blur jako v God of War 3, jedinou slabinou je zde snad pouze zpracování vody.

Cover image for YouTube video[4K] God of War PS4 Pro First Look - Sony's Next Big Tech Showcase!

Níže další nová videa už přímo od Sony a dalších:

Cover image for YouTube videoGod of War: 15 Minutes of Gameplay - PS4 Gameplay Walkthrough | PS Underground
Cover image for YouTube videoGod of War’s New Combat System Explained | PS4 Pro
Cover image for YouTube videoGod of War's First 3 Hours Are More Emotional Than We Expected - Hands-on Impressions
Cover image for YouTube videoGod Of War PS4 Makes Big Changes
Cover image for YouTube videoWe Played God of War (2018)!

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex ExtremeGamer.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

God of War

PS4, PS2, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments