If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Australská redaktorka: Dan Vávra má nebezpečně velkou moc

Kauza kvůli jeho Twitteru.

Že má kreativní šéf studia Warhorse Dan Vávra někdy příliš prořízlou pusu, když otevřeně říká, co si myslí, a že si moc nepomáhá (ubližuje) některými svými příspěvky na Twitteru či angažováním v politice, čímž si možná zbytečně generuje kvanta nepřátel, to není nějaká extra novinka.

Nedávný úspěch Kingdom Come Deliverance (Alza.cz) s více než milionovým odbytem přinutil některé z jeho "nefanoušků" k tomu, aby si s ním vyřídili účty. Některá média kvůli nesouhlasu s Vávrovými tweety před lety dokonce úplně odmítla recenzovat hru a psát o ní jakékoli články, jen aby mu nepomáhali se zviditelněním, což, jak vidno, nakonec nezabralo a šlo spíš jen o takové laciné gesto.

Alayna Cole, redaktorka australského magazínu PC PowerPlay proto včera sepsala článek "Trable s uchopením historie od Dana Vávry", kde kupodivu není ani čárka o zpracování středověku ve hře, nýbrž jen všechny otevřeně varuje před jeho osobou a vlivem:

"Děsí mě, když vidím, že někdo s tak velkou mocí a tak početnou skupinou nohsledů (obtěžovatelů) na internetu dokázal prodat tolik her, což jen posiluje jeho pozici. Někteří lidé, kteří si tuto hru kupují, nejsou seznámeni s tím, s čím je propojen její kreativní ředitel, a podporují ho svými penězi a slovy."

Dan Vávra

Čím Dan Vávra redaktorku tak strašně naštval, ptáte se, a proč má mít takovou moc s jeho 30 tisíci odběrateli?

Je to jednoduché: Před čtyřmi lety, když se autor Kingdom Come mohutně angažoval v kauze GamersGate (jako jeden z mála známých vývojářů se nebál říct názor), na sociální síti pouze retweetnul její internetový průzkum (studii / databázi) o rovnoprávném zastoupení pohlaví (žen) ve hrách. To mu dodnes neodpustila, protože to prý myslel zle a způsobilo to pak řadu nenávistných reakcí na její adresu. Lidé údajně nahnaní hlavně z Vávrova Twitteru ji prý vyhrožovali zabitím, smrtí rodiny či problémy v práci, případně na akademické půdě za špatné metody výzkumu či za jeho samotný námět.

Alayna Cole

Těžko říct, jestli se Alayna Cole výše uvedeným článkem chtěla Vávrovi pouze pomstít za to, že musela tisíce lidí zablokovat a strávila s tím moře času. Nic hlubšího bychom za tou nenávistí asi nehledali. Vyvolalo to také spoustu polemik, jestli v kritice a hodnocení nějakého díla z kterékoli oblasti zábavního průmyslu zohledňovat, jak hodně kontroverzní a co prosazují jsou jejich autoři, protože mnoho z umělců bylo a je v nějakém ohledu šílených (drogy, životní styl atd.), to k tomu asi zkrátka patří.

Poučí se z toho Dan Vávra do budoucna, když teď vidí všechny ty důsledky (že se jeho názory na jiná témata a postoje často rozebírají i v recenzích Kingdom Come, kam to dle nás moc nepatří, a ovlivňuje to pak ve finále přijetí či hodnocení jeho hry), a bude se jako slavná osobnost chovat krapet umírněněji, nebo bude stále prosazovat právo na svobodu slova?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Kingdom Come: Deliverance

PS4, Xbox One, PC, Mac, Nintendo Switch

Related topics
RPG
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments