Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Kingdom Come prý zvýšilo zájem o Sázavský klášter

Pomůže to v sehnání dotací z EU?

Není to bohužel podpořeno nějakými tvrdými daty - jako že by třeba došlo k navýšení návštěvníků o stovky procent či desítky (stovky) lidí měsíčně, může jít jen o jednotky lidí či pouhé pocity - na čemž celý článek dost kulhá.

iDNES přesto tento týden neváhalo postavit velký text na výpovědi kastelánky Jaroslavy Matouškové, dle jejíhož tvrzení vzrostl zájem turistů o návštěvu Sázavského kláštera kvůli jeho výskytu v populární hře Kingdom Come Deliverance (Alza.cz), což je teď v zimním období zarážející.

Obrázek ze hry

Hovoří o tom, že od podzimu začali přicházet "v hojném počtu" převážně ti mladší, kteří tam prý dosud nechodili a kteří se přišli podívat na reálnou předlohu toho, na co přispěli ve hře přes Kickstarter apod.

Titulek iDNES dokonce odvážně hlásá, že Kingdom Come "v Sázavském klášteře nastartovalo turistiku", přitom tam každé léto bývá spousta návštěvníků, což vídá každý, kdo občas jezdí okolo.

Fotka současné podoby kláštera

"Tvůrci hry z Warhorse Studios se podle kastelánky v klášteře objevili už v roce 2014 a několikrát si areál nafotili. Podle plánů a stavebně-historických průzkumů pak stvořili historickou podobu kláštera. Prolezli jsme společně celý areál od sklepů po půdu. Znovu vybudovali i kostel svatého Kříže s vesnicí, která tehdy stávala v areálu kláštera a z níž se do dnešní doby dochovaly jen její základy," cituje iDNES Matouškovou. Ta je ráda, že celá pozornost patrně pomůže v jednání o odkupu areálu do vlastnictví státu za 10 milionů korun, přičemž fondy EU pak mají přispět na rozsáhlé opravy či nové expozice.

Krom toho kastelánka odhalila, že se v areálu kláštera snad letos objeví několik 3D panelů s tématikou hry. Její vývojáři ji poskytli souhlas k tomu, že hru smí využívat k propagaci či vzdělávání, což asi automaticky může každý, kdo na ní něčím přispěl. Na nastalé vlně zájmu by se prý rádi svezli i na hradě Pirkenštejn nebo v nedalekých Ratajích nad Sázavou, kde zatím i kvůli složité dostupnosti "chcípl pes".

Read this next