If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

S.T.A.L.K.E.R. 2 oznámen

Opravdu? Ano, ale...

Zní to jako nějaký vtip, podvrh nebo pouhý trolling. Všichni totiž vědí, že původní tvůrci se rozprchli do jiných studií, která kutí sérii Metro (4A Games) či Survarium (Vostok Games).

Přesto to Ukrajinec Sergiy Grygorovych z Kyjeva, majitel GSC Gameworld, nevzdal a před pár hodinami oficiálně oznámil S.T.A.L.K.E.R. 2 - pokračování legendární střílečky z radioaktivního prostředí okolo bývalé atomové elektrárny v Černobylu.

Stalo se tak pouze v ruštině a jen na jeho soukromém Facebooku (pokud mu ho tedy někdo jen nehacknul), což hovoří za vše.

Nicméně povedlo se mu zprovoznit oficiální homepage na adrese Stalker2.com, byť je zatím úplně prázdná, jen s termínem vydání až v roce 2021.

Rizika? GSC nevyrobili žádný díl Stalkera od 2009 a od té doby vypustili na trh jedinou hru, RTS Cossacks 3 (2016). Druhý díl Stalkera byl už jednou oficiálně zrušen (2012) kvůli tomu, že nebyly peníze na výplaty vývojářů a nepovedlo se najít investora.

Nicméně dnes, v době Early Access a dominující digitální distribuce, by patrně mělo být sehnání peněz i vydání aspoň nedodělané verze hry snazší než tehdy. Držme jim tedy GSC palce, ať to tentokrát klapne.

P.S. pokud se domníváte, že tahle značka nikoho netankuje, mrkněte se na fotky, jak tisíce fanoušků zaplnily náměstí v Kyjevě na Stalker Fest 2009. Tvůrce SteamSpy, jiný Sergej (Galyonkin), má prý v GSC přátele a ví, jaký engine dvojka použije. Jisté je, že to nebude X-Ray Engine 2.0, protože jeho programátor už teď pracuje jinde na Metro Exodus.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments