Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PREVIEW Call of Duty: Black Ops 4

Předělaný mulťák, tři Zombies kampaně i s boty a Battle Royale mód.

Treyarch dokázali naplnit hodinu živého vysílání zajímavým povídáním o různých vlastnostech Call of Duty: Black Ops 4 (Alza.cz). Prý se nebojí riskovat a letos nabídnou více cest, jak se zabavit s přáteli, než kterýkoli předešlý díl. Dělali na tom dva roky.

To nejdůležitější v kostce: překopali některé základní mechanismy v multiplayeru, v den vydání budou mít ve hře trojici kampaní Zombies módu, který půjde hrát i samostatně s počítačovými boty, a pak tu skutečně bude Battle Royale mód, jak se spekulovalo. Klasická singleplayerová kampaň se opravdu konat nebude, což vzhledem k našlapanému zbytku obsahu nemusí tolik mrzet. Na rozdíl od absence hry na Steamu, ale hezky postupně...

Děj Black Ops 4 bude zasazen mezi dvojkou a trojkou. Dosud nejambicioznější multiplayer má přinést autnetický vojenský pocit, s hlubokými taktickými týmovými prvky, které vydrží roky. Multiplayerový trailer:

Online hra se bude držet více na zemi, takže žádné běhání po zdech apod. Plynulou hratelnost s plaváním, postavitelnými štíty, grapple gun pro dostání se rychleji k protivníkovi, házením sekyrou či na stěnu přilepitelnými bombami zařídí hlavně návrat specialistů. Někteří jsou úplně noví, staří známí zase čerstvě uchopení. Poskytnou vašemu týmu speciální výbavu a schopnosti.

Watch on YouTube

Co se týče zbraní, v Black Ops 4 prý došlo k více změnám než v předešlých třech dílech dohromady. Poprvé jsou zbraně ve hře jako skutečný 3D objekt, s čímž souvisí propracovanější animace, lepší odezvy, odlétající kulky jsou "skutečné" a každá zbraň má vlastní nadstavby i se dá postupně naučit. Vývojáři prý do zbraní učinili dosud největší investici, i třeba ohledně jejich zvuků.

Doplňování zdraví už nebude probíhat automaticky, nýbrž si píchnete injekci až v moment, kdy se pro to rozhodnete, což má poskytnout více taktiky. Můžete takto například přežít krutou střelbu, když se uzdravíte v tu správnou chvíli. Medik může do určité doby vzkřísit padlé i distribuuje zdraví.

Jinou novinkou v MP se stane systém Fog of War, kdy na minimapě vidíte jen to, co můžete sami zjistit, nebo co vidí před sebou vaši týmoví parťáci, nikoli pohyb po celé mapě. Prý to poskytne více příležitostí pro komunikaci s týmem. Recon bude expertem přes přehled o dění na bojišti, díky jeho dovednosti vidíte vy i parťáci skrz zdi, ale nutno to používat efektivně. Jindy si zase vyrobíte ostnatý drát, který naruší průběh boje, stejně jako výbuch reaktoru zabije všechny postavy v nejbližším okolí.

Watch on YouTube

Do Call of Duty se dále vrátí League Play, fanoušky oblíbená funkce. Každý z výše uvedených specialistů bude mít vlastní příběhové pozadí, které bude hratelné jako tzv. výzvy, zřejmě jakýsi trénink i pro sólisty pro naučení se všeho. Tvůrci to doložili heslem, že "sami můžete bojovat, ale jen spolu můžete začít válku".

Oblíbený režim Zombies se prý vrátil ke kreslícímu prknu, kde bylo cílem, aby byl ještě zábavnější. Black Ops 4 prý je báječnou příležitostí, kdy odstartovat novou příběhovou linii "IX", která je odlišná od ostatních a nabídne mj. nové nepřátele, jak reálné, tak mystické. Tajemná síla se totiž snaží ovládnout svět a ústřední roli v tom má vzácný amulet.

Watch on YouTube

Zombies mód bude hned v den vydání 12. října 2018 obsahovat tři kampaně v různém prostředí. Nejprve jsme ve streamu viděli gladiátorskou arénu ze starého Říma, kde jsou čtyři hrdinové připraveni na obřad s popravou, nicméně vtrhnou tam zombíci, začnou trhat lidi a postavíte se jim s mečem či se sekyrou jak v RYSE či Total War... dokud nepřijde na scénu obří zombie boss.

Druhou předvedenou kampaní Zombies byla pasáž na Titanicu ze začátku 20. století, s dobovou výzdobou i oblečením. Jmenuje se to Voyage of Despair a je o tom, že za zkázou slavného parníku nebyl ledovec, nýbrž invaze nemrtvých. Po náznaku románku se totiž posádka lodi změní v zombíky, takže si to s nimi musí rozdat neohrožená hrdinka, které pomáhá svalovec a další dvě postavy (shodná parta jako ve zbylých zdejších Zombies kampaních).

Watch on YouTube

Třetím zasazením je fanoušky oblíbené Blood of the Dead ze záhrobí, s hořícími svíčkami na zemi a zkratovanými dráty na ulici. Má to být vůbec poprvé, co hra přinese tři plnohodnotné kampaně v den vydání, což je pořádná porce obsahu.

Watch on YouTube

Zásadní novinkou je, že pokud nemáte nikoho, s kým byste Zombies mód hráli, můžete si ho zde vůbec poprvé projít osamoceně s počítačem řízenými boty. Pak tu bude podrežim Zombie Rush, který hráče tolik nestresuje a bude přizpůsobený pro nováčky v sérii. Krom toho nemá chybět volitelné nastavení obtížnosti a tutoriál. A pak, podobně jako v Assassins Creed Origins, si nastavíte vlastní pravidla / mutátory, s více než stovkou změnitelných paramterů, např. rychlost hraní, pohybu zombíků, jejich zdraví, jak moc vám ublíží atd.

Watch on YouTube

Extra péči budou tvůrci věnovat PC verzi Black Ops 4, na což je alokované zkušené studio Beenox. Prý to bude nejvíce vyladěná, optimalizovaná a zabezpečená PC verze Call of Duty, co kdy vznikla - údajně s nejbohatšími možnostmi nastavení k obrazu svému, upraveným rozhraním a pozměněným chováním zbraní, ušitým na míru klávesnici a myši. Autoři říkají, že se už dlouho chtěli soustředit na PC jako na unikátní platformu, která bude navíc poprvé propojená s funkcemi Battle.net, což znamená integraci s tamními sociálními prvky, aplikací, přáteli atd. Můžete si třeba povídat s kamarádem, co hraje Overwatch. Jistotou je podpora 4K, HDR a širokoúhlých monitorů. Battle.net je exkluzivní PC platforma, čili hra překvapivě vůbec nebude na Steamu, což ji může dost ublížit.

Největší pecku si nechal Treyarch na závěr živého vysílání: potvrzení přítomnosti populárního módu Battle Royale, který se zde bude jmenovat Blackout. Čili masivní svět, dosud největší Call of Duty mapa, prý 1500x větší než Newtown, a hratelnost v duchu Last Man Standing. Bojovat půjde v týmech i samostatně, s využitím dopravních prostředků na zemi, ve vzduchu i na vodě. Počet hráčů však nebyl prozrazen, ani podporované platformy.

Watch on YouTube

"Všímáme si jiných her, které frčí, ale když jsme se do tohoto pustili, řekli jsme si, že to musí být unikátní zážitek, jaký dokáže jen Black Ops. Hraní v rychlém tempu, jaký může vzniknout jen v call of Duty, s vyladěnými mechanismy a herními systémy," komentovali oznámení autoři, kteří jinak nadále spolupracují s PlayStation a odmění za předobjednávku vstupenkou do privátní bety.

Protože se zdá, že neměli tento Blackout mód čím rychle naplnit (aby to nebyla prázdná mapa), napadlo je takové šalamounské řešení: nacpou do Battle Royale módu lokality, zbraně i postavy z celé dosavadní série Black Ops, které dobře znáte (dokonce i z původní Zombies kampaně). Znělo to trochu ve smyslu, jako že prostě poslepují existující oblíbené mapy do jednoho velkého levelu ("některá místa vám dobře připomenout, co znáte"), byť to může být nakonec krapet jinak. Zatím ani nebylo potvrzeno, že toto bude dostupné hned v říjnu, spíš bychom si tipli až na později po premiéře.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Call of Duty: Black Ops 4

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments