Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nadějná česká hra Someday You'll Return

Něco jako Ethan Carter.

Na tento týden konané polské konferenci Digital Dragons v Krakově byla blíže představena nová česká hra.

Someday You'll Return chystá zkušené domácí studio CBE Software a pracuje na ní teď už tři roky (oprava, těch původně uváděných pět let bylo nepřesných) údajně pouze ve dvoučlenné sestavě (Jan Kavan, Lukáš Medek).

Popsat lze jako taková obdoba Vanishing of Ethan Carter, čili takový chodící simulátor ve stylu psychologického 3D hororu (Unreal Engine), avšak odehrávající se v českých lokalitách, insprirovaných těmi skutečnými, kam můžete vyrazit na výlet. Takže si v mimochodem skvělém odhalujícím traileru určitě všimnete známých turistických značek nebo typických ubrusů na stolech:

Watch on YouTube

Příběh bude o otci (Daniel), který se snaží najít svou ztracenou dceru (Stela). Nezmizela poprvé, ale tentokrát k tomu prý došlo jinak... Budete se tedy toulat po moravských lesích, hledat stopy a nacházet tajemství, která snad radši měla zůstat utajena.

Schopnost přežití a vzetí rozumu do hrsti prý může hledání urychlit, ale v cestě vám budou stát zlovolné síly v podobě nočních můr, se kterými nemáte šanci vyhrát. Občas také potkáte nějaké osoby, které pomohou pochopit, proč se vše neustále děje. Tématy hry mají být otcovství, obavy, lži a odmítnutí přijetí něčí minulosti.

Přestože má příběh temné hororové prvky a autoři mluví o inspiraci v Silent Hill, Outlast, Firewatch či Resident Evil 7 (jen s větší interaktivitou), nejstrašidelnější zde nemají být monstra, nýbrž něco odlišného. Zajímavě zní i integrace vašeho mobilu coby nástroje ve hře, čili použijete GPS, přečtete si zprávy, můžete přijmout hovory nebo si s ním svítit ve tmě.

Someday You'll Return má vyjít v roce 2019 pro PC, PS4 a X1 - reportér Eurogameru, který se prezentace zúčastnil, zaslechl drb, že by se projektu mělo zúčastnit nějaké známé jméno. Více na homepage.

Read this next