If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Proč Dan Vávra odřekl přednášku v Barceloně?

Nesnášejí ho ženy a urážely ho.

Byste si pomysleli, že Dan Vávra teď bude trochu více v pohodě. Kingdom Come Deliverance (Alza.cz) je dokončené, dobře se prodávalo, většina chyb je opravena, přídavky oznámeny... Jenže to je nějak přesně naopak.

Ve dnech 27. až 29. června se v Barceloně koná konference Gamelab 2018 pořádaná stejnojmennou neziskovou organizací, s účastí řady známých osobností, včetně Marka Cerneho ze Sony či Amy Hennigové. Vávra tam nejprve přednášku slíbil a figuroval v oficiálním programu, leč nyní ji překvapivě zrušil.

Oznámil to jeden z organizátorů, Ivan Fernadez Lobo: "Je mi líto, že vás musím informovat, že Dan Vávra odřekl svou přednášku poté, co obdržel několik vážných inzultací na sociálních sítích. Respektujeme jeho rozhodnutí, ale mrzí nás, že přijdeme o jeho zajímavé postřehy o vývoji jedné z nejlepších evropských her tohoto roku".

Vávra se k tomuto kroku později vyjádřil na svém Twitteru:

"Minulý měsíc jsem mluvil před 400 lidmi na Rebootu, přetáhl jsem čas o 40 minut a nikdo z nich sál neopustil. Lidem se to zřejmě fakt líbilo. Přípravy na to mi zabraly několik dnů a 20 let zkušeností v branži. Jediným výstupem v médiích byly clickbaitové články o jediném slajdu z devadesáti. Na konference chodím, abych se naučil od ostatních, kteří sdílejí své znalosti a potkal zajímavé lidi. Tentokrát (GameLab2018) bylo naprosto zřejmé, že tam jsou vyloženě nepřátelská individua".

Postekl si, že by i zde opět padly dny na přípravy a jediným výsledkem by bylo negativní pokrytí, takže by šlo o ztrátu času. Neurazil se, ale má prý lepší věci na práci, třeba nedělat nic a dívat se na TV je dle něj lepší program. "Možná by tito lidé měli mít přednášku namísto mě," utrousil.

Později Vávra upřesnil, že měl na mysli jediného člověka a jediný článek, který o něm někdo napsal. Žádá, aby ho lidé přestali vykreslovat jako ďábla. Pak na jeho Twitteru následovalo dlouhé dohadování na toto téma, kde měl český vývojář velkou projevenou podporu od hráčů jeho díla...

Ptáte se, co strašného tedy Vávrovi ve Španělsku provedli, že ho tak naštvali? Na Redditu se to pokusili stručně shrnout, případně zde.

Španělská herní redaktorka z Buzzfeed a feministka @AzulCorrosivo se na Twitteru vyjádřila, že se ji nezamlouvá, že byl na Gamelab pozván právě tvůrce Kingdom Come, protože prý jde dle ní o "otevřeného rasistu, sexistu, macha a obránce GamersGate". Nechápala, proč byl tam měl Vávra být, krom toho ho označila za nácka. Zrušení přednášky považuje za své osobní vítězství. Co je zač, ukazují údajné fotky jejích triček.

Když se kauza ve světě rozkřikla, proti Vávrovi se postavily další ženy, jako třeba Leigh Alexander (autorka vysoce hodnocené loňské hry Reigns: Her Majesty a novinářka). Uvedla, že kdyby bývala věděla, že je na GameLab pozván právě Vávra, tak by nikdy pozvání vystoupit nepřijala. A pokud by ho tam prý někde zahlédla, tak by přestala mluvit.

Možná je tedy nakonec dobře, že Vávra svou účast zrušil. Možná by to ještě skončilo nějakým nepříjemným incidentem a eskalací konfliktu na místě, což by jemu ani Warhorse do budoucna neprospělo. Opět ho doběhla minulost a fakt, že si otevřeným vyjadřováním svých názorů či politických postojů vygeneroval ve světě spoustu nepřátel.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Kingdom Come: Deliverance

PS4, Xbox One, PC, Mac, Nintendo Switch

Related topics
RPG
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments