Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Hodnota akcií Sony je na desetiletém maximu

"Nezapomeme, čemu vděčíme za úspěch".

Není to tím, že by snad Sony poslední dobou spáchala něco strašně geniálního, nebo že by snad měla fantastickou prezentaci na E3 2018, kdepak.

Analytici to přičítají spíš současné obchodní válce mezi Čínou a USA, takže obchodníci vnímají japonského giganta jako jistější investici. Přispívá tomu i povzbuzující předpověď, že většina jejího zisku má v aktuálním fiskálu už pocházet ze zábavních služeb (hudba, hry atd.) než z elektroniky jako za starých časů.

Hodnota akcií Sony i proto vzrostla na desetileté maximum: její akcie, které v pondělí stouply o 4,5 procenta a za letošek o 12 procent, mají nejvyšší hodnotu od ledna 2008. Sony se díky tomu stala největším japonským výrobcem elektroniky, když předhonila Keyence, nemluvě o Sharp, Panasonic či Toshiba. Celková tržní hodnota Sony je odhadována na 65 miliard dolarů.

Shuhei Yoshida, Sony Worldwide Studios, proto mohl na konferenci Develop v Brightonu hýřit optimismem a místy se i kriticky ohlížet do historie:

"Přechod z PlayStation 1 na PlayStation 2 nám otevřel oči. Neměli jsme šajnu, kam branže směřuje. PS2 se nakonec stala úspěchem, ačkoli ji zpočátku chybělo více her. Dokládá to fakt, že nejprodávanějším softwarem se při startu v Japonsku stal film The Matrix na DVD."

Yoshida nepřímo uznal, že PS3 byla zpočátku průšvihem, i protože pro její architekturu bylo obtížné vytvářet hry. Krize je prý donutila k vzniku iniciativy ICE, jednotného enginu, vůči čemuž ve firmě panoval velký odpor, když šlo o značnou kulturní změnu.

"Ken Kutaragi byl brilantním inženýrem, který vždy spoléhal na to, že přední vývojáři budou jeho systému rozumět a že si poradí. Nechápal potřebu, aby se ostatní vývojáři her zapojili do tvorby systému, jako jsme to udělali u PS4, aby mohl být vývoj her hladším procesem. A víte, jakým úspěchem PS3 skončila," posypal si popel na hlavu jeden ze šéfů Sony.

Řekl, že je normální, když lidé dělají chyby, nikdo zkrátka není perfektní. PS4 se sice výborně daří, ale v Sony prý nezapomněli, proč se do tohoto bodu dostali.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments