Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Kingdom Come DLC From the Ashes

Nešťastné načasování obnovy Přibyslavic.

VERDIKT: Pěkné rozšíření s budovatelským nádechem, které si užijí hlavně noví hráči. Ti, kteří původní hru dohráli, budou nejspíš zklamáni.

Už v recenzi základního Kingdom Come Deliverance (KCD) jsme si v únoru pochvalovali poutavou dějovou linkou a úžasně detailní svět s naprosto nádherným vizuálem. Škoda, že dodnes přetrvávají určité technické potíže, i když je znát, že se na vychytávání chyb pořád pracuje, vyhráno stále ještě není. Mezitím statistiky neúprosně ukazují, že KCD citelně ubývají aktivní hráči. Logicky vzato, je nyní asi nejlepší příležitost vytasit se s nějakým přídavkem a pokusit se tak přilákat zpátky své fanoušky. Na první pohled tedy vypadá, že DLC From the Ashes přichází v pravý čas, ovšem otázkou je, jestli vám tento dojem vydrží i po přečtení řádků níže.

Předně je nutné zmínit, že Warhorse Studios ke svému přídavku přistoupili netradičně, ostatně jako k řadě dalších věcí. Nejedná se totiž o rozšíření ve smyslu nové mapy nebo nového děje. From the Ashes je o záchraně zplundrované a prakticky do základů rozbořené vesnice Přibyslavice. DLC je tak vklíněno přímo do děje hlavní kampaně. Ačkoli je to super nápad a výborné zpestření, protože v něm jde především o znovu zbudování vesnice pod vaším vedením (Jindra je panem Divišem jmenován rychtářem a má zde vše na starost, včetně financování výstavby a zajišťování výnosů), je tady i určitý zádrhel. Vlastně těch záseků je zde více, takže pěkně popořádku.

Pokud jste nyní KCD s DLC koupili nebo se na to chystáte a chcete se zároveň pustit okamžitě i do stavitelské činnosti z From The Ashes, tak smůla, nejde to. Musíte odehrát část hry a až po bitvě u Přibyslavic se naskytne možnost stát se oním rychtářem a vést novou výstavbu. Nicméně o nic nepřicházíte, jen si prostě počkáte a věřte, že toto není zdaleka ta nejhorší varianta, která vás může potkat. Beztak bez nashromážděných financí nejde nic stavět a v začátcích je o peníze docela nouze.

Asi nejlépe na tom jsou ti, kteří ještě hru nedohráli, mají už alespoň nějaké základní finance a rychtářský quest se jim aktivoval ihned po zakoupení DLC. Jakmile totiž od pana Diviše vyslechnete zadání, zjistíte, že sice jste rychtář, ale výstavbu řídíte za svoje vlastní peníze a že jich bude potřeba! Mě samotného stála kompletní výstavba cca 90 tisíc. Tohle člověk v prvotních fázích hry prostě nemá, a věřte mi, je to dobře. Tím, že renovujete Přibyslavice postupně, tak jak se vám daří shánět peníze na výstavbu, jde o skutečné zpestření, které vydrží na dlouhé hodiny.

Plníte úkoly po mapě a jednou za čas si odskočíte do Přibyslavic postavit nový dům řemeslníka, vyřešit nějaký ten sousedský spor (rozhodujete o vině či nevině postav, na základě jejich výpovědí u improvizovaného soudu) nebo si jen tak odpočinout na vlastní rychtě, či si dát pivo v hospodě. Zároveň se musíte zamyslet nad tím, které budovy či vylepšení postavit, a které vynechat. Nejde totiž postavit všechny. Když třeba zvolíte pekárnu, už není místo pro řezníka apod. Na druhou stranu si nejde vybrat vyloženě špatně. Ať už vyberete cokoli, je to spíše kosmetická volba, zisky z obou variant jsou totiž velice podobné.

Obnova Přibyslavic v tomto podání sice trvá dlouho, ale je to dle mého nejlepší herní varianta, která může nastat a DLC se vám jednoznačně vyplatí. Už proto, že investované peníze do budov začnou po nějaké době skutečně tvořit zisk do vaší kapsy, ale to si žádá, abyste ještě ve hře nějaký další čas pobyli a nekončili s hrou ihned po zdárné obnově vesnice.

Průšvih nastává ale v případě, že jste si původní hru pořídili hned na začátku a dneska už máte komplet dohráno či se tomu blížíte. Pokud jste byli navíc pilní a řádně si během svého tažení nahrabali, tak vám můžu na rovinu říct, že dáte 10 EUR za DLC, které už pro vás nebude znamenat žádnou výzvu a největší překážku (finance) jste už dopředu zdolali. V takovém případě budete s celým From the Ashes hotovi za pár hodin, kdy jen budete dokolečka u svého mistra lokátora (stavitelský předák) objednávat nové stavby a 10x poslouchat jeho stejné hlášky.

Prostě tam ty domky nasázíte jeden za druhým a jediné, co vás donutí Přibyslavice na chvilku opustit, bude nutnost zajistit pro vesnici suroviny (kámen, uhlí, obilí nebo dobytek), což se řeší domluvou u správných lidí v okolí. Na závěr si zajedete na Talmberk k panu Divišovi nahlásit, že Přibyslavice už zase stojí a šmytec.

Možná se pletu, ale mám obavy, že většina lidí, co už KCD má, patří do poslední jmenované skupiny a mě nezbývá než vyslovit otázku, pro koho je tedy toto DLC vlastně určeno? Největší smysl totiž dává úplně novým hráčům a pak těm, co s hrou sice pokročili, ale konec mají stále v nedohlednu. Ti, co už dávno dohráli a mají peněz na rozdávání, se kvůli tomuto datadisku k hraní KCD nevrátí a jestli náhodou ano, tak se rychle naštvou. Jistě, mají možnost si celou hru zahrát znova od začátku a tím pádem si vychutnat i From The Ashes bez peněz, ale pochybuji, že z toho bude někdo výskat radostí.

Watch on YouTube

Bohužel i během hraní DLC jsem zaregistroval pár nepříjemných bugů. Například při čekání v ještě rozbořených Přibyslavicích jsem si cvičmo zastřílel z luku do stromu u kostela. Šípy jsem nastřílel moc vysoko, takže nešly sebrat. Nicméně při další návštěvě už byly stromy v okolí kostela pokácené, ale všechny šípy zůstaly viset ve vzduchoprázdnu a nešlo s tím nic udělat. Zůstaly mi tam už navždy a do konce hry jsem kolem nich chodil. Zkrátka taková památka na večer, kdy jsem v Přibyslavicích trávil čas, než mě jmenovali rychtářem :)

Další bugem, který si vybavuji, byla ztráta mistra lokátora. Když jsme se spolu vydali k opravě kostela, tak přímo před hlavním vchodem se z ničeho nic propadl do země (jakoby ho samo peklo pohltilo ;) Jelikož pro výstavbu je tato NPC naprosto klíčová, zkusil jsem počkat, jestli se postava nějak sama vrátí do hry, ale nic nepomohlo. Záchranou byla až načtená starší pozice a na podruhé už cesta do kostela proběhla v pořádku.

Závěrem nezbývá než si postesknout, že From The Ashes je skvělý nápad na netradiční DLC do RPG hry, ale jeho načasování je prostě vyloženě nešťastné. Tohle mělo být vypuštěno pár týdnů po vydání hry a ne po půl roce. Teď mělo naopak dojít na nějaký nový kousek mapy nebo příběh. S dalším rozšířením se Warhorse Studios snad už trefí lépe.

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex ExtremeGamer.

Read this next