Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Na Amazonu prodávali zpirátěné Frostpunk a Survival Mars

Zákaznickou podporu to netankuje.

Zatímco se rozběhla slevová akce Prime Day, managment a PR oddělení Amazonu musí vedle stávky části zaměstnanců řešit nepříjemnou kauzu, za kterou si ale mohou sami kvůli patrně nefunkčním interním procesům pro kontrolu a ověřování.

Vyšlo totiž najevo, že tento největší online obchod v západním světě prodával zpirátěné verze řady digitálních PC her. Například strategie Frostpunk (Alza.cz) za 3 libry nebo Surviving Mars za 4 libry, které běžně stojí šestinásobek.

To, co zprvu mohlo vypadat jako nějaké předčasné či až neuvěřitelně nízké slevy (vzhledem ke stáří her pouhých pár měsíců), se ukázalo být činem nějakých podvodníků, kteří využili možnost, že kdokoli může přes rozhraní Amazonu prodávat vlastní zboží a nikdo moc neověřuje jeho pravost.

"Rozhodl jsem si zahrát si na detektiva a zaplatil jsem ty 3 libry. Jde o pirátství. Někdo vzal GOG verzi hry (je bez DRM), přepakoval ji s vlastním instalátorem, podepsaným Ace Media Group LLC, a nahodil ji k prodeji na Amazon. Instalátor vypadá legálně, ale odinstalační program nefunguje. Také tam zapomněl soubory týkající se pouze služby GOG či pro Galaxy klienta," odhalil tento pisatel na Redditu.

OK, řeknete si, stala se prostě chyba, Amazon se z toho určitě poučí a nějak promptně zareaguje. Skutečně, na těchto inkriminovaných stránkách jednoho prodejce docela rychle znemožnil koupi produktu, u nějž se nově píše, že je dočasně nedostupný.

Jenže postupně se ukázalo, že jde o dlouhodobý neřešený problém. Když na to byla standardně upozorněna zákaznická podpora Amazonu, pisatele pouze odpálkovala, ať jde napřímo kontaktovat výrobce hry a že v této věci nic dalšího nemůže podniknout. Ani přes důrazné varování, že Amazon prodává pirátský software a ať s tím kouká něco dělat.

Když se kauza rozkřikla, následně se rozhořela debata, ve které si výrobci některých méně známých her už loni v říjnu stěžovali, že Amazon po nich požaduje spoustu dokumentů, že právě oni jsou skutečnými výrobci hry a že tedy mají právo žádat odstranění prodeje zpirátěné verze od nějakého vykuka.

Tvůrci sci-fi Haemimont Games na vše reagovali na Twitteru: "Tento prodej jsme neodsouhlasili a máme pochybnosti o jeho pravosti. Můžeme potvrdit, že na tuto verzi hry nebudou fungovat žádné aktualizace a radíme vám, ať se ji zdaleka vyhnete. Sledujte náš profil na sociální síti, kde budeme zmiňovat pouze legální prodeje".

Vše se nemusí týkat pouze videoher, nýbrž veškerého zboží, které přes platformu Amazonu prodávají jednotlivci a může být podvržené či pochybného původu. Amazon se již dříve v obdobných případech s vybuchujícími hoverboardy bránil slovy, že "rolí Amazonu v celé transakci je poskytnutí mechanismu pro uskutečnění směny mezi prodejcem produktu a zájemcem, který se rozhodl věc koupit".

Read this next