If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Proč ve FIFA 19 nebude videorozhodčí?

EA vysvětlují + uniklá nahrávka.

Vzhledem k jeho častému využití na nedávném MS v Rusku a následným kontroverzím je to velká věc a velký zápor. V zářijové hře FIFA 19 (Alza.cz) totiž bude chybět videorozhodčí neboli systém VAR, který pomáhá hlavnímu sudímu při posouzení některých zapeklitějších gólových situací.

Proč tomu tak bude, když si tato herní série vždy zakládá na maximální realističnosti tváří fotbalistů a všemožných licencích, vysvětlili Eurogameru přímo samotní EA, resp. kreativní šéf Matt Prior:

"Hlavním důvodem je to, že ve FIFA už takový videorozhodčí de facto technicky dávno je, jen není vidět. Hra se nikdy neplete, co se týče ofsajdů, rohů či toho, kdo se poslední dotkl míče."

Hra se prostě automaticky sama rozhoduje, co je a co není faul, okamžitě v moment, kdy ke kolizi dojde. Posouzení penalt se odvíjí od toho, kde přesně došlo k faulu, v čemž se opět "umělá inteligence" a herní systém nikdy nemůže plést, ačkoli to tak někdy hráčům může připadat.

Proč tedy nepřidat videorozhodčího do FIFA 19 jen tak pro efekt, kvůli zvýšení dramatičnosti, jak asi některé verdikty od videa u trávníku dopadnou, aby to odpovídalo skutečnému fotbalu, přesně jak jsme viděli nedávno v zápasech na MS? Asi by to nebylo těžké, pár cutscén a nervózně vyčkávajících hráčů okolo.

"Něco takového zvážíme až v době, kdy se VAR stane nedílnou součástí skutečného fotbalu. Navzdory MS je to ještě hodně daleko, teprve je vše v plenkách a všichni se to ještě učí, nehledě na tzv. šedé zóny."

Prior říká, že vše bedlivě sledují a že jednoho dne tuto funkci do hry teoreticky mohou přidat, pokud budou chtít zvětšit autenticitu FIFA a pokud se systém VAR v současné podobě prosadí, což zatím není úplně jisté.

Prostřednictvím Redditu jinak dnes uniklo desetiminutové video z hraní FIFA 19, kde si všimněte nových možností pro výkop, pokročilých nastavení, upravené mini-mapy či nového systému pro taktiku:

Leaked FIFA 19 UEFA Europa League Gameplay from r/FIFA

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

FIFA 19

PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments