If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Zatčen bulharský cracker Denuvo, výrobce ochrany ho žaluje

Rychlý zátah policie.

Minulý týden jsme psali o potížích s ochranou Sonic Mania a reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

Nemyslíme tím nějakou upřímnou omluvu ze strany Segy a urychlené vypuštění nápravného patche. Kdepak. Želízka sklapla jinde. U toho, kdo na celou záležitost veřejnost upozornil a svedl ji na Denuvo.

Bulharská policie, resp. její oddělení pro boj s kyberzločinem, provedla zátah v tamním městě Dimitrovgrad u jednadvacetiletého crackera s přezdívkou Voksi. Ten se dlouhodobě hrdě hlásil k tomu, že v rámci skupiny REVOLT vytvořil cracky pro celou řadu her chráněných Denuvo a otevřeně o tom mluvil na Redditu.

Výrobce ochrany k tomu v nezvyklém oficiálním prohlášení uvedl: "Je podezřelý z toho, že je odpovědný za hackování našeho Anti-Tamper software. Jde o výsledek původního vyšetřování Irdeto ve spolupráci s Bulgarian Cybercrime Unit, které byla předána naše zjištění. Během zátahu byly zabaveny počítače a další předměty související s pirátstvím her."

Firma, která stojí za ochranou Denuvo, zdůraznila, že pirátství představuje velkou hrozbu pro celý herní průmysl a že se budou nadále soustředit na zabezpečení obsahu od předních vydavatelů her. Tahle rychlá akce bulharské policie je dle Irdeto důkazem, jakou má sílu spolupráce mezi státem a dodavateli technologií.

A co na to samotný cracker Voksi? Nechal se slyšet, že už další takové cracky vytvářet do budoucna nebude. Vyšetřování po úterním zátahu prý nadále probíhá, zkonfiskován byl jeho server i osobní počítač.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Sonic Mania Plus

PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments