If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

100 milionů downloadů české mobilní střílečky

Téměř na nich je i GTA 5.

Brněnské studio Madfinger Games má pořádný důvod k oslavě, i by si ho díky tomuhle mohla začít všímat mainstreamová média, která snad jinak znají jen Warhorse.

Jejich pět let stará (říjen 2013) first-person střílečka pro mobilní telefony, Dead Trigger 2, překonala metu 100 milionů downloadů.

Samozřejmě, tenhle úspěch malinko snižuje fakt, že jde o Free-2-Play titul, čili žádná vstupní bariéra a široká přístupnost zdarma pro kohokoli, kdo si dokáže sosnout nebo má na mobilu prostor pro 1 GB dat. Komu se zalíbí, ten si pak může dokoupit přes mikrotransakce různé věci, což při obvyklých procentech konverze dělá při sto milionech už slušná čísla.

V tiskové zprávě k tomu zakladatel a šéf studia Marek Rabas poděkoval všem fanouškům. Uvedl, že za většinu úspěchu vděčí tomu, co hráči na mobilech zažili prvně v životě, tedy že dostali konzolovou kvalitu grafiku a hladké ovládání. Připomněl, že Dead Trigger 2 získal celou řadu ocenění a na šest stovek herních scénářů, včetně pravidelných událostí.

Jak jsou statistická data pouze relativní, ukazuje jiná hra, ke které bylo dnes výrobcem oznámeno, že má velice blízko pokoření milníku 100 milionů kusů, co se týče expedic do obchodů.

Nejde o nic menšího než o Grand Theft Auto 5 (Alza.cz), které si všichni tihle lidé na rozdíl od Dead Trigger 2 museli koupit za nemalou částku, takže oba výsledky kvůli tomu nelze srovnávat.

Take 2 neřekli, kolik přesně kusů zbývá do 100 milionů, ale v květnu bylo na 95 milionech a loni v prosinci na 90 milionech, z čehož si každý může udělat vlastní odhad.

A když je řeč o tomto předním vydavateli, kterému se v tržbách pořád velmi daří díky dojné krávě GTA Online, stojí za zmínku, že jejich basket NBA 2K18 se stal tím nejúspěšnějším ročníkem všech dob, když pokořil 10 milionů v expedicích. Celá série NBA je už dokonce na 80 milionech. Jinak počítají s podzimním vydáním i u odbočky NBA 2K Playgrounds 2 od Sabre Interactive, a to pro PC, PS4, X1 a Switch.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Dead Trigger 2

Android, iOS

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments