If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Rozchod Bungie s Activision, co bude dál s Destiny?

Předčasná rozlučka + možné důvody, propad akcií.

Ve světě je okolo toho velké haló a považuje se to za zásadní zprávu, u nás však Destiny (Alza.cz) moc lidí nehraje.

Activision a Bungie společně oznámili, že se rozcházejí. Dochází k tomu po osmileté spolupráci, tedy o něco dříve, než mělo, s ohledem na desetileté plány uzavřené v roce 2010.

"Vytvořili jsme něco speciálního. Destiny i s datadisky k tomuto okamžiku zaznamenalo přes 50 milionů uskutečněných her," praví se v komuniké, aniž by byly zveřejněny důvody rozchodu. Activision se prý budou nadále soustředit na vlastní značky a jiné projekty.

Má se za to, že viníkem mohou být nízké prodeje Destiny 2, které dle slov Activision nebyly takové, jak doufali. Krom toho Bungie loni oznámili kooperaci s čínským technologickým obrem NetEase pro "prozkoumání nových směrů vývoje a vytvoření nových světů", takže vítr může vanout i odsud.

Activision byli každopádně velkorysí a navzdory utracení spousty peněz za vybudování studia a propagaci úplně nové značky předali kompletní vydavatelská práva Bungie. Ti si tedy odteď mohou se sérií Destiny dělat, co se jim zachce (bez nutnosti konzultovat to a nechat schválit od svého partnera), i si ji vydávat sami digitálně.

Když se je na to v roce 2010 optali redaktoři, řekli jim tehdy, že by pro ně bylo strašně obtížné dostat se na pulty v Evropě a že nechtějí fungovat jako vydavatel. No a vida, po letech se situace otočila, resp. proměnil se celý herní trh, kdy krabicovky už nejsou tolik důležité.

Jízdní řád přídavků pro Destiny 2 toto dění ovlivnit nemá. Obě firmy se prý pokusí, aby byly změny z pohledu hráčů pokud možno hladké. Do budoucna to nejspíš ovlivní PS4 exluzivitu pro přídavný obsah, která asi byla dohodlá přes Activision, i to může mít dopad na to, jak moc je Destiny tlačené v kamenných obchodech v různých bundlech atd.

"Těšíme se, až naši komunitu překvapíme ohlášeními, co nás čeká do budoucna," naznačili Bungie, že mohou chystat pokračování či další DLC po Forsaken do dvojky.

Krátce po tomto oznámení prudce spadla hodnota akcií Activision Blizzard: burza cenných papírů v New Yorku nyní, v pátek časně ráno, propad o 7 procent. Firma nicméně uvedla, že po ztrátě Destiny nepředpokládá snížení tržeb a zisku v roce 2019, takže to asi nějaká dojná kráva poslední dobou nebyla a investoři mohou plašit zbytečně. Hodnota akcií byla na maximu ve 2015, ale od loňského roku analytici varují před několika možnými problémy.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Destiny 2

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments