Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

CD Projekt Red dodatečně vykompenzuje stvořitele původního Zaklínače

Ale méně peněz, než požadoval.

Polský spisovatel Andrzej Sapkowski si často sypal popel na hlavu, když před lety přenechal práva na herní zpracování Zaklínače studiu CD Projekt Red za fixní částku namísto provize z prodejů či podílu ze zisku, jak mu bylo nejprve nabízeno.

Tehdy v roce 1997 totiž vůbec nevěřil, že by taková hra někdy mohla být úspěšná. Raději preferoval jisté peníze hned (dostal prý tehdy zhruba 10 tisíc dolarů) než nejisté vyhlídky do budoucna.

"Byl jsem hlupák. Hloupý natolik předat vše do jejich rukou, jelikož jsem netušil, jak moc může být hra úspěšná. Kdo to mohl tehdy předvídat, že?"

Sapkowski se z toho však "poučil" a loni vyšlo najevo, že požaduje po CD Projektu Red dalších 60 milionů zlotých neboli 16 milionů dolarů kvůli tomu, že vznikla další dvě pokračování Zaklínače a odbočky, s čímž původní dohoda údajně nepočítala.

Nyní polský server Puls Biznesu informoval, že obě strany našly kompromisní řešení.

CD Projekt prý "v rámci dobrých pracovních vztahů" zaplatí autorovi knih dodatečnou finanční kompenzaci, avšak ani náhodou nebude v tak vysoké výši, jak si přál. Přesná částka nebyla zveřejněna.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Witcher 3: Wild Hunt

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
RPG
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments