Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

E3 ztratila svůj význam, obhajuje Sony svou letošní absenci

Chce totiž pro PlayStation méně větších her.

Není vyloučeno, že svůj názor časem přehodnotí, až bude PlayStation 5 klepat na dveře. Zlé jazyky ostatně tvrdí, že letos bude na výstavě v Los Angeles chybět hlavně kvůli tomu, že zatím nechce oznamovat nový hardware.

Každopádně Shawn Layden, šéf Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios, dnes pro CNET přiblížil důvody jejich uvažování, které byste si měli přečíst, i když vás veletrhy netankují.

"Když se E3 v roce 1995 zrodila, byla určena hlavně pro obchodníky a novináře, navíc tehdy neexistoval internet, takže podobná akce byla pro branži nezbytná. Avšak to dnes už neplatí, ani se červen nehodí pro setkávání se obchodníků s výrobci ohledně podzimního lineupu, na to je moc pozdě. Novináři zase mají internet a zpravodajství 24 hodin 7 dnů v týdnu, čili E3 ztratila vliv."

Podle Laydena chyběla v minulých letech E3 adekvátní proměna a stala se čím dál méně důležitou akcí, takovým veletrhem bez typické veletržní aktivity. Svět se prý dost změnil, ale E3 nikoli.

Navíc se Sony nelíbí, že od E3 lidé automaticky očekávají velká oznámení, avšak to prý neladí se strategií PlayStation ohledně tvorby her. Jejich cílem je nyní dělat méně větších her, jejichž vznik trvá dost dlouho, takže v červnu často nastávala situace, že o nich nebylo co říct nového.

Šéfovi Sony by se zdálo lepší, pokud by se E3 transformovala do něčeho jako Comic-Con, fanouškovského festivalu hraní, od nějž nikdo nutně nečeká, že tam firmy oznámí zásadní věci. Stačilo by prý klidně pár přednášek tvůrců, kteří by se naživo potkali s hráči.

Lze to celé interpretovat tak, že se v brzké době nedozvíme nic nového o Death Stranding, The Last of Us 2 či Ghost of Tsushima...?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments