If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Google má 19. března představit svou streamovací herní platformu

"Představte si Zaklínače 3 v Google Chrome".

Vešlo ve známost, že Google oznámí něco zásadního pro hraní na speciální tiskové konferenci Google Gaming Keynote 19. března v San Franciscu. Takto vypadá pozvánka pro novináře:

Vše proběhne na Game Developers Conference a je slibováno, že "tam bude vše odhaleno".

To první, co každého napadne, že by to mohlo být, je nějaká služba pro streamování z cloudu či do mobilů, jak se už delší dobu spekuluje, s pracovním názvem Google Yeti.

Zdroje Kotaku již dříve zaslechly, že by mohlo jít o vážnou konkurenci pro PlayStation a Xbox. Jak toho chce internetový gigant docílit?

Prý třemi kroky: 1) vlastní streamovací platformou pro hry 2) nějakým (asi menším podpůrným) hardwarem 3) snahou přitáhnout herní vývojáře pod střechu Google, což se může dít buď agresivním lanařením nebo dokonce akvizicí studií.

Google se chtěl ve hrách angažovat už několik let, ale Twitch mu byl vyfouknutý, pokusy o androidí konzoli se nepřeměnily v realitu a ani jiné plány neklaply. Tentokrát to však už má myslet vážně a v posledním roce se do toho údajně více opřel, například schůzkami v Los Angeles, i kvůli možnosti odkoupit studia.

Fungovat to má podobně jako GeForce Now od Nvidia: výpočty budou provádět vzdálené servery, takže i slabé počítače dokáží utáhnout náročné hry, krom toho odpadá opruz s nutností downloadu hodně dat. To by pro hry typu Call of Duty přitáhlo mnohem větší publikum než nyní.

"Představte si hraní Zaklínače 3 v jedné záložce prohlížeče Google Chrome," uvedl zdroj Kotaku. Součástí by mělo být i úzké propojení s YouTube, například pro návody či průchody hrami, a celé by to mohl řídit Phil Harrison, veterán ze Sony i Microsoftu, kterého firma zaměstnala loni v lednu.

Jak známo, své streamovací řešení chystají i v Microsoftu a EA, podle šéfa UbiSoftu v tom je budoucnost. Naopak varujícím signálem je, jak Google rád ruší své projekty, naposledy třeba Google Plus. Krom toho ani Amazonu se v této branži nepodařilo prosadit, navzdory masivním investicím.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments