If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Proč se Dragon Age 4 zadrhlo, jaké mělo být a co od něj asi tak čekat

Pohled za zašmodrchanou oponu.

Když nějakou insiderskou zpověď přinese Jason Schreier z Kotaku, je jisté, že to pak bude jedním z hlavních témat týdne, jako minule u Anthem či příštího Assassina.

Tentokrát si vzal na mušku Dragon Age 4 (Xzone.cz), které provází dlouhý vývoj (od úspěšného Inquisiton už uplynuly čtyři roky) a zatím k němu oficiální cestou máme jen nicneříkající teaser z loňských The Game Awards.

Cover image for YouTube videoDragon Age Official Teaser Trailer - 2018 Game Awards

Kontakty novináře v BioWare nyní prozradily, proč se hra jaksi zadrhla a co od ní asi tak můžeme do budoucna čekat.

Původní verze nového Dragon Age s pracovním názvem Joplin se začala chystat už ve 2015, jakmile byly dokončeny DLC pro Inquisition. Plánovalo se, že bude o skupině zvědů vnikajících do impéria. Herní svět měl mnohem více reagovat na činy hráče, ačkoli menšího rozsahu než Inqusition. Hlavním zaměřením měly být loupežné mise, které by nabídly vícero cest, jak likvidovat stráže, bez předem připraveného dění od tvůrců.

Jeden z anonymních vývojářů lituje, že byl projekt zrušen, protože byli tvůrci převeleni na výpomoc s Mass Effect Andromeda a později na Anthem. Tehdy se prý studio domnívalo, že je na správné cestě, zaměstnanci měli vizi, ze které byli nadšeni, i sadu už prověřených nástrojů. Také si určili jasné cíle, jak vývoj uspořádat, dokumentovat a jak činit rozhodnutí, aby se neopakovaly staré problémy.

Aktuální pokus o Dragon Age 4 se už nazývá Morrison, je teprve v rané fázi vývoje (v pobočce studia v kanadském Edmontonu) a používá základ kódu z Anthem. Nejspíš se na něm projeví snaha EA o živé služby a dlouhodobé výnosy - byť to oficiálně šéf studia Casey Hudson komentoval jen jako design hry připravený pro budoucí výpravění po základním příběhu. EA prý dokonce BioWare slíbili, že nebudou do nákladů počítat utracené peníze za předešlý prototyp, aby to vývoj nazatěžovalo.

Jednou z možností je, že by šlo o singleplayerový příběh, po jehož dokončení byste se ocitli v mulťáku (abyste se do hry znovu vraceli), zatímco jinou variantu představuje co-op ve stylu Baldur's Gate s živými spoluhráči, kteří se připojují a odpojují průběžně během plnění úkolů, které by se měnily nejen dle rozhodnutí jednoho hráče, nýbrž všech globálně. Finální volba prý ještě nepadla a může se ještě vše změnit.

Důležité každopádně má být to, že vaše rozhodnutí výrazně ovlivní příběh. A že do vydání uplyne ještě hodně let. Viníkem je prý celková neschopnost pracovat studia na vícero hrách zároveň, stejně jako odchody veteránů typu Mike Laidlaw, kteří byli vyhořelí po hektickém dodělávání Inquisition na poslední chvíli.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Dragon Age: Inquisition

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
RPG
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments