Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sony: PlayStation 5 v příštích 12 měsících rozhodně nečekejte

+ rekordní odbyt PS4 her a výsledky PS Now.

Na fiskální konferenci před investory potřebovala Sony v první řadě uklidnit rozvášněné publikum po nedávných detailech o PlayStation 5, aby se lidé nezačali bát kupovat PS4 Pro (Xzone.cz) kvůli případnému čekání na příští generaci, pokud by byla za rohem. Ale není tomu tak...

PlayStation 5 určitě nepřijde na trh během příštích 12 měsíců. To je hlavní zjištění, které z korporátních čísel a výsledků vyčetl redaktor Takashi Mochizuki z listu The Wall Street Journal.

Jinými slovy, PS5 v žádném případě nepřijde na trh v aktuálním fiskálním roce Sony, který probíhá od dubna 2019 do března 2020.

Sony mu to posléze na dotaz výslovně potvrdila - krom toho to je prý jasně patrné i z výdajů na marketing, které se v tomto fiskálu nijak nenavýší, jako by se tomu stalo v případě předpokládaných obřích nákladů při premiéře PS5.

Firma také investuje většinu z částky šesti miliard korun na vývoj a věci okolo PS5. Může si to dovolit, právě totiž měla nejlepší fiskální rok v historii, co se týče provozního i hrubého zisku (info). Vděčí za to hlavně rostoucímu odbytu software i zvýšení počtu předplatitelů PS Plus.

Kdo si z toho všeho dá jedna a jedna dohromady (s přihlédnutím k nerozumu uvádění konzole během letních prázdnin), je zřejmé, že PS5 nejspíš dorazí na trh někdy na podzim či před Vánocemi 2020, ale to Sony stále oficiální cestou nepotvrdila.

PlayStation 4 jinak pokořila historický rekord: v celém minulém fiskálu dokázala prodat 257 milionů PS4 her, což je o pár milionů více než v roce 2005 u PS2 i o 50 milionů více než se podařilo prvnímu Wii ve 2008 či PS1 ve fiskálu 1999 (kompletní pořadí zde.

Daří se i streamovací službě PlayStation now, která prý zažila nárůst o 40 procent od startu a má nyní 700 tisíc uživatelů.

Naopak, logicky klesá odbyt hardwaru PS4: zatímco v minulém fiskálu firma prodala 19 milionů kusů konzole, v minulých 12 měsících to bylo jen 17,8 milionu kusů. Pro aktuální fiskál se počítá s dalším poklesem, byť jen na 16 milionů (odteď do března 2020). Celkově k začátku dubna dokázala vyexpedovat na světové trhy už 96 milionů PS4.

Read this next