Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE A Plague Tale: Innocence CZ

Mor a krysy.

VERDIKT: Vydrží od začátku až do konce a poskytne hodnotný zážitek. Je ukázkou poctivého řemesla, trhák z ní však asi nebude. Bez medaile.

Dnes vám představuji novou dobrodružnou akci od studia Asobo, která se v překladu jmenuje Nevinnost: Příběh morové nákazy. Jak se dozvíte z nejrůznějších anotací, jedná se o hru zasazenou do doby Otce vlasti, avšak nedojde zde na žádné slasti. Spíše právě naopak.

Ve Francii, kam je příběh zasazen, zuří Stoletá válka a z Cařihradu se navíc Evropou šíří epidemie Černé smrti. Mor a krysy. Moře krys. Autoři se v těchto kulisách rozhodli vyprávět příběh bratříčka a starší sestry, jež jsou kvůli alchymii pronásledováni inkvizicí a na cestě potkají několik přátel, kteří jim pomohou. Do příběhu se vžijete velmi rychle, upoutá vás a kvůli němu vydržíte s hrou až do konce. Více z příběhu nechci prozrazovat, protože spolu s grafikou se jedná hlavní klad.

A tak se dostáváme k hratelnosti. Příběh i celá hra je přímočará. Nečekejte žádné složité dialogy, či možnosti volby. To samé se dá říci i o návrhu úrovní - nejsou nijak rozsáhlé. V rámci jednotlivých lokací si sice můžete vybrat, z které strany a jak nepřítele zneškodníte, abyste se dostali dál, ale to je tak vše.

Boj ovšem není mdlý, jak by se mohlo z předchozího odstavce zdát - od začátku do konce se jedná hlavně o plíživý boj s omezenými prostředky, jak překonat překážky. Máte k dispozici prak a postupně získáte různě druhy munice, které vám umožní likvidaci nepřátel různými způsoby. Můžete je donutit sundat si helmu a zabít prakem. Nebo po nich hodit voňavku, která je učiní neodolatelnými, ba přímo k sežrání. Krysami. Krom toho, výbavu lze i vylepšovat sbíráním surovin po cestě, což časem ulehčí postup hrou a odemkne nové možnosti.

Drobným zpestřením je možnost najít zajímavé rostliny a předměty spojené s dobou, v níž se hra odehrává. Jedná se o příjemnou minihru, která vás po závěru hry možná přiměje projít si ji v klidu znovu.

Kladnou stránkou je i její grafické a zvukové zpracování. Grafika je lehce ponurá, plná hry světla a stínu, detailní a výborně vykresluje atmosféru. Stejnou funkci plní hudba, jež je klasická instrumentální s výraznými smyčci, které vám budou brnkat na nervy ve vypjatých situacích. Pochválit musím i optimalizaci běhu hry, kdy i na mé stařičké sestavě (i7-860, 16GB DDR3-1600, HD 7950 3GB, SSD Crucial M4 a rozlišení 1920x1200) zvládala běžet plynule na nastavení Ultra a zároveň jsem neznamenala žádné trhání a pád fps pod 25 snímků.

Ale ďábla najdeš v podrobnostech. Jako každá hra, i tato má své stinné stránky. První, co vás zarazí vzhledem k autory odhadované délce hry 15 hodin (při zákysech na boji s bossy klidně i více), je vyžadované místo na pevném disku či SSD. Instalovaná hra zabírá 42GB, což je mimochodem více než Zaklínač 3 se všemi datadisky. To by se ještě dalo zkousnout, kdyby tvůrci nevydali během recenzování záplatu o velikosti celé hry. Během hraní vás pak asi nejvíc bude štvát systém automatického ukládání, zvláště pak proto, že ruční uložení hra vůbec nenabízí. To je ostatně zdroj zákysu při boji s bossy, což mi dělalo problém hlavně při boji s tím závěrečným, kde opravdu záleží na každém pohybu.

Tvůrci si se hrou dali skutečně hodně práce, přesto ve mně zůstává pocit, že má spoustu nevyužitého potenciálu. Zamrzla kdesi na pomezí mezi realitou a fantastikou a příklon k jakékoli straně by jí jen prospěl. Například na začátku procházíte farmou, inkvizice tam zabila tolik zvířeny, že by stačilo na velkokapacitní vepřín, přitom na farmě jsou všehovšudy dvě malé stodoly. A co to moře krys i tam, kde to naprosto nemá opodstatnění? Hra by se dala stylizovat více hororově a atmosféře by to jen prospělo.

Watch on YouTube

Nepřátelé se dělí všehovšudy na dva tábory - krysy a inkvizici. Opět, dalo by se jich vymyslet více a rozmanitěji. Hra je zasazená do Francie, ale hlavní postavy se v anglickém dabingu oslovují s anglickou výslovností jmen. Všechno jsou to drobnosti, ale vypovídají o promrhaném potenciálu.

Na závěr je třeba pochválit přítomnou kvalitní českou lokalizaci od Comgadu ve formě titulků, menu a herní nápovědy. Hra je v obchodech k dispozici ve verzi pro obě konzole za 1299,- Kč vč. DPH, krabicovou PC verzi tam však nenajdete. K dostání je pouze elektronická verze s aktivací na Steamu. Její cena 45,- euro pak přibližně odpovídá 1170,- Kč vč. DPH. Stojí hra za koupi při plné ceně? Kdybych si ji měla koupit, nejspíš ano. Přesto bych se, vzhledem k drobným nedostatkům a malé znovuhratelnosti, asi snažila najít nějakou slevu.

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2019+.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

A Plague Tale: Innocence

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author

Robin Šebelová

Contributor

Comments