If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Arma 3 jde do sci-fi s datadiskem Contact

Detaily, trailer, obrázky.

Pokud by v Bohemia Interactive Studio chtěli, mohli by z toho hladce udělat úplně novou hru, ale namísto toho se rozhodli, že půjde jen o další datadisk pro mnoho let starou Arma 3 (Xzone.cz), která bude vyžadována ke spuštění, ač je to jinak nazýváno odbočkou.

Arma 3 Contact se netočí kolem postnukleární apokalypsy, jak se zdálo před pár dny z teaseru, nýbrž vydává se do populárních vod sci-fi, nicméně ve známém prostředí.

Cover image for YouTube videoArma 3 Contact - Announcement Trailer

Vyjde 25. července 2019 jak na Steamu za 25 eur, tak v krabicové sběratelské edici s fyzickými bonusy (viz vizualizace níže). Kdo učiní předobjednávku, už nyní dostane betu, resp. Sneak Preview Access s malým náhledem nového (nehotového) obsahu.

Oficiální popisek datadisku následuje níže:

Co kdyby lidstvo najednou na Zemi narazilo na mimozemskou inteligenci? Bohemia Interactive uvádí Arma 3 Contact, volné rozšíření hry Arma 3 o nejdůležitějším objevu v dějinách lidstva. Jako voják nasazený v militarizované livonijské oblasti Nadbór se zařadíte mezi první, kteří dostanou příležitost mimozemské návštěvníky zkoumat a dozvědět se víc o jejich záměrech. Bohužel ve všem tom zmatku a napětí nevyhnutelně dojde k ozbrojenému konfliktu. Kromě military sci-fi kampaně obsahuje Arma 3 Contact i novou rozlehlou mapu a představuje nové strany, zbraně, vozidla, uniformy, výbavu a další obsah, který můžete využít v širším sandboxovém prostředí Arma 3.

Kampaň pro jednoho hráče „První kontakt" - Představovali jste si někdy, jak by to asi vypadalo, kdyby na Zemi dorazili mimozemšťani? Příběhová kampaň „První kontakt" vás vrhne přímo do ohniska záhadné události, která navěky promění podobu lidských dějin. Jste specialista Aiden Rudwell a coby operátor dronu se účastníte vojenského cvičení NATO v Livonii. Když do atmosféry sestoupí masivní mimozemská loď, pošlou vás na průzkumnou misi s cílem prošetřit přítomnost mimozemšťanů. Primární úkol: zjistit, o koho nebo o co jde, a odhalit, proč jsou tady. Jenomže zatímco osud lidstva visí na vlásku, rozsáhlý výpadek komunikace a následné protikladné interpretace událostí rychle zažehnou konflikt. V průběhu této kampaně si vyzkoušíte působení na poli vědy, elektronické války i bojového průzkumu. To všechno v autentickém stylu hry Arma 3.

Livonie a její terén - Husté lesy, táhlá otevřená pole a spousta zajímavých staveb - prozkoumejte nové letní prostředí mírného klimatu, které je ideální pro boj kombinovaných sil. Arma 3 Contact obsahuje 163 km2 východoevropského terénu představujícího částečně opuštěnou oblast Nadbór ve větším, polsky mluvícím státě zvaném Livonie. Tato vnitrozemská členská země NATO hraničí se čtyřmi dalšími státy včetně ruské enklávy v Kaliningradu a Běloruska, které je partnerskou zemí CSAT. To z Livonie dělá zemi značného geostrategického významu. Zalesněná krajina obsahuje velký výběr úplně nových struktur, rekvizit a přírodních objektů, doplněný o objekty z jiných terénů od Bohemia Interactive.

Dvě strany - S novým terénem přicházejí i dvě relativně menší, ale velice schopné bojující strany, konkrétně Livonijské obranné síly (LDF) a ruští Specnaz. LDF vybavuje své vojáky ochrannou výbavou s charakteristickým „geometrickým" lesním maskovacím vzorem. Patří k ní nové uniformy, vesta s nosičem plátů a vyspělé modulární bojové přilby s volitelnými kryty uší a takzvanými „sparťanskými lícemi". Oproti tomu ruští výsadkáři Specnaz nosí nové odlehčené dvoubarevné kombinézy, odolnou přilbu vycházející z modelu CSAT a chest rig s křížově upevněným hrudním pouzdrem na záložní zbraně. Každá strana navíc používá i varianty existujících modelů s novými texturami z Arma 3 a pro úplnost je doplněná novými tvářemi postav a taky polskými a ruskými protokoly pro rádiovou komunikaci.

Pět zbraní - Rozšíření Contact obohacuje arzenál Arma 3 o pět nových zbraní. LDF používá útočnou pušku Promet. Tato modulární puška typu bullpup proslula svou jedinečnou odnímatelnou rukojetí s integrovaným puškohledem a dá se doplnit podvěsným granátometem nebo brokovnicovou nástavbou. Následují dva přírůstky do rodiny AK, používané především ruskými Specnaz. Lehký kulomet RPK-12 má charakteristický bubnový zásobník na 75 ran, prodlouženou hlaveň, modifikovanou pažbu a přidanou přední rukojeť. Puška AKU-12 je lehká karabina s kratší hlavní a speciální úsťovou brzdou. A v neposlední řadě přibyly dvě zbraně používané livonijskými myslivci. Klasická lovecká puška Mk 14 je jednoranná verze vojenské pušky Mk 14 s ořešákovou pažbou, zatímco brokovnice Kozlice je tradiční zbraň s lámací hlavní střílející 12ga brokové náboje nebo jednotné střely. K dispozici je jak v běžné variantě, tak ve variantě se zkrácenou hlavní.

Dvě vozidla - Přivítejte nečekanou dvojici nových vozidel. Tím prvním je ED-1 Mini UGV (bezpilotní pozemní vozidlo). Tento malý pásový elektrický robot dokáže překonávat náročný terén a přenášet živý kamerový stream, aby jeho operátor mohl vyhodnocovat situaci na dálku. Disponuje vícekloubovým otočným ramenem a k jeho dvěma hlavním využitím patří zneškodňování výbušné munice a ochrana před chemickými, biologickými, radiologickými a jadernými hrozbami (CBRN). Jeho vědecká varianta ED-1E* je v zásadě pojízdná laboratoř s čidly, vzorkovacím laserem a sondou na biopsie. Varianta ED-1D, určená k vojenskému využití, je vybavena upevněnou brokovnicí Disruptor a hodí se především na zneškodňování min nebo střetnutí v těsných prostorách. Na opačném konci vozidlového spektra přijíždí traktor. Tento spolehlivý dieselový tahoun z Arma 2 se vrací s výrazně vylepšeným modelem i texturami - co vy víte, třeba se ukáže být nečekaně užitečný.

Vybavení - Toto volné rozšíření vám v reakci na první mimozemský kontakt dává přístup k pestrému výběru nové výzbroje a výstroje. Asi nejvýraznější je ta související s obranou proti CBRN (chemickým, biologickým, radiologickým a jaderným hrozbám). Patří sem ochranný oblek dostupný v různých barvách a maskovacích vzorech, doplněný filtračním respirátorem a batohem s dýchacím přístrojem. Dalším přírůstkem stojícím za zmínku je spektrální analyzátor. Jedná se o ruční transceiver schopný analyzovat elektromagnetické spektrum. Umí vysílat a přijímat všelijaké signály o různých frekvencích, a navíc - v závislosti na tom, jaké k němu připevníte antény - může sloužit i jako rušička signálu nebo nástroj na oklamání nepřítele. Proto je nedocenitelný při vědeckém bádání, komunikaci i elektronické válce. Nové vybavení uzavírají batoh s vysílačkou, páska na oči pro zajatce a pochopitelně i nejosvědčenější obranný prostředek proti mimozemským útokům: alobalová čapka.

Další scénáře pro více hráčů - využívají mapu Livonie můžete si je zahrát i v oficiálních herních režimech Arma 3 Zeus Game Master, Combat Patrol a Warlords.

Bonusový obsah zdarma - Volné rozšíření Arma 3 Contact je doplněné o obsah zdarma dostupný všem majitelům hry Arma 3.

Lesní maskovací vzor NATO - Jednotky NATO získaly skromný výběr výstroje s lesním maskováním vhodným do zalesněného livonijského terénu.

Civilní oblečení - Doplňková výbava pro postavy pomáhá odlišit různé skupiny civilistů z nadbórské oblasti, například mezinárodní vědeckou organizaci Astra, místní zemědělce nebo rabující tlupy.

Přes 100 dekorativních a terénních objektů - Tvůrci obsahu teď můžou své představy realizovat pomocí desítek nových struktur a rekvizit, z nichž mnohé jsou dostupné v různých barevných variantách. Kromě objektů pro livonijský terén sem patří i objekty související s CBRN (zapečetěné přepravní boxy, meteorologická stanice a další), dekontaminací (stany, sprchy, nádrže na dešťovku, úklidové vybavení, plachty, hadice a další) nebo terénními pracovišti (vybavení odolné proti poškození, terminály, nábytek, lampy, solární panely, elektrické kabely, palety a další).

Oficiální soundtrack - Zaposlouchejte se do nových skladeb složených speciálně pro kampaň „První kontakt".

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments