If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sony mění taktiku, pustí některé své hry i na ostatní platformy, a kupuje Insomniac

Tvůrci Spider-Mana odměněni.

Pondělní večer těsně před Gamescomem přinesl také dvojici zásadních událostí u Sony.

Jednak nečekaně koupila studio Insomniac, tvůrce téměř rok starého úspěšného Spider-Mana a předtím PS3 exkluzivní série Resistance, byť později stagnovala. Cena akvizice nebyla zveřejněna.

Prý po nich prahla už delší dobu, ale teprve nyní se to podařilo dotáhnout. Sony si tak pojistila, aby Insomniac "nezlobili" a nedomlouvali se s někým jiným, jako třeba u xboxového Sunset Overdrive (zatím prý neřešili, co s touto značkou podniknout dál, studio si vždy rozhodne samo, v čem pokračovat a v čem ne). Krom toho tady je Microsoft se svou docela agresivní politikou akvizice mnoha studií pro budoucí xboxové exkluzivity, takže to chtělo pošéfovat.

Shawn Layden k tomu pro HollywoodReporter řekl, že vnímá jejich hopsačky Ratchet and Clank coby perspektivní do budoucna, viz i úspěch remasterů od Activision (Spyro, Crash), takže to můžeme brát jako takový náznak dalšího dílu.

Druhou novinkou, nepochybně potěšující pro mnohé nekonzolisty, je částečná změna politiky Sony.

Šéf jejích celosvětových studií, kam odteď budou patřit také Insomniac, uvedl, že dovolí vydat některé specifické hry ze své produkce i pro jiné platformy. Myslel tím zejména multiplayerové tituly či ty z okrajových žánrů, aby tak měli šanci oslovit širší publikum a zaplatily se či více vydělaly.

"Ano, budeme nadále podporovat hlavně platformu PlayStation, to je jasná věc, nicméně v budoucnosti uvidíte některé tituly od našich studií i jinde, jelikož potřebují širší uživatelskou základnu," řekl Shawn Layden, jak reportuje Bloomberg. Bohužel zatím neznáme seznam, o které hry by se mělo jednat.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments