Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Čtvrtý díl Mafia naznačen registrací. Nebo spíš remastery?

Může oživit nápad s Las Vegas.

Osud téhle slavné série je mnoha našincům víceméně volný od doby, co byla sebrána brněnskému studiu 2K Czech, do hlavní role byl umístěn černoch a dějiště přesunuto do Ameriky, aniž by se na tom podílel Dan Vávra a spol.

Přesto není od věci vědět, že se patrně chystá Mafia 4, samozřejmě už rovnou pro PlayStation 5 a Xbox Scarlett.

Vyplývá to z registrace ochranné známky pro nějaký nový produkt z kategorie zábavního průmyslu u amerických úřadů, k čemuž vydavatel Take 2 sáhl letos v srpnu. Asi to nedělal jen tak pro nic za nic, nýbrž k tomu měl pádný důvod.

Že to nemusí být jen nějaká odbočka ši recyklace starého obsahu, naznačilo doprovodné stylizované logo, které svým fontem nemá žádnou spojitost s předešlými díly série. Naopak, pro variantu, že by snad mohlo jít o remastery Mafia 1 a Mafia 2, silně hovoří fakt, že v databázi je i obdobný čerstvý záznam pro dvojku, včetně správného loga.

Otázkou je, kdo by vlastně takový remaster starých dílů pro PS4 a Xbox One (který by se Take 2 náramně hodil při absenci jiných her v lineupu do příchodu PS5) udělal a jak by dopadl, když původní studio už dnes neexistuje, nepočítáme-li přeběhlíky z Brna do Kalifornie a nemluvě o určitých technologických omezeních původních enginů. Na druhou stranu je dnes docela běžné, že se vše svěří specialistům bez jakékoli souvislosti s původními vývojáři, kteří dokáží nemožné.

Po dokončení Mafia 3 ve 2017 se prý tým v Hangar 13 rozdělil, z nichž část dělala DLC a část se přesunula na příští "vzrušující" projekt. Nejprve mělo jít dle Kotaku právě o Mafia 4, údajně zasazenou do Las Vegas okolo roku 1970, kde by se vše točilo okolo mafií ovládaného města plného rulet a výherních automatů.

Jenže pak prý padlo rozhodnutí zmíněný počin pozastavit, přestože vize Mafia 4 měla být lákavá, jenže tvůrci z Hangar 13 měli chtít upřednostit nějakou novou vlastní značku, než aby jen pořád dělali na těch cizích. Z toho však dosud nevzešlo nic veřejně známého, takže je klidně možné, že původní myšlenka na Mafia 4 mohla být potichu oživena, i kvůli větší sázce na jistotu se zavedenou sérií, co se týče tržeb a nákladů na vývoj.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mafia III

Video Game

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments