Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Realistický simulátor cestování v letadle je tak nudný, až tím zaujme

Airplane Mode od herní divize výrobce The Walking Dead.

Čerstvý trailer z nějakého záhadného důvodu AMC (autor TV seriálu The Walking Dead) blokují pro diváky v České republice, ale můžete se na něj kouknout na Steamu.

Námět hry Flight Mode je tak ulítle nudný, až se tím stává velmi zajímavý: jedná se o realistický simulátor cestování v běžných civilních letadlech. Úplně se vším, co k tomu patří, snad kromě kontrol na letišti (pro to už ostatně máme Papers, Please a jaký z něj byl hit).

Když pomineme, že by mohl sloužit jako takový ideální trenažér pro důchodce, kteří poprvé hodlají letět do Egypta s Travel Service a týden dopředu nespí strachy, jak to bude vlastně probíhat a zda to zvládnou, za pozornost stojí z jiných důvodů.

Hra vás posadí do sedačky Airbusu 320 a čeká vás několik hodin dlouhý dálkový let přes Atlantik (dle mapy to vypadá na trasu z východu Ameriky na Island).

Můžete se dívat z okénka na start z letiště, přečíst si bezpečnostní instrukce, sníst obdržené jídlo, zapnout světlo nad vámi, hrát si s mobilem (pustit si různé vlastní, mimochodem existující skladby do sluchátek) nebo se pokusit zabít čas sledováním zábavního systému, kde je dokonce k dispozici skutečný licencovaný film a bezpečnostní video, nebo klasické údaje o průběhu letu.

Tím však náplň zdaleka nekončí: tvůrci sice nepotvrdili, zda vás bude nějaké nevychované dítě kopat do zad, ani zda celý let uslyšíte jeho brekot, zato jiné vlastnosti ano. Prožijete náhodně se vyskytující turbulence a rozmary počasí, potýkat se musíte s nepředvídatelným zpožděním kvůli přetlaku letadel na ranveji, zlobit ve výšce deseti tisíc stop bude také draze zaplacená wifi.

Watch on YouTube

S čím si dají vývojáři práci, je přesně ztvárněný výhled z okénka, kde spatříte skutečné satelitní scenérie dle toho, jakou trasu zrovna letíte. Celé to bude doprovázet autentický ruch klimatizace a motorů během letu. A když se vám vybije baterie v mobilu i powerbanka, můžete vzít zavděk přečtením staré dobré tištěné knihy nebo palubního časopisu s články o cestování, sudoku či křížovkami.

Vývojářem je Hosni Auji, který slibuje být hotov někdy v roce 2020 a své dílo vydat na PC. Alfaverzi ukáže už tento týden během charitativního streamování (v němž už se dosud vybralo přes 5 milionů dolarů) podobně zaměřené starší hry Desert Bus o řízení dálkového autobusu z Tusconu do Las Vegas, osmihodinové jízdy, kterou nelze zapauzovat.

Read this next