If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Kovbojové proti komunistům v deskové hře od českých vývojářů

Satirické karty Opráski Sčeskí Historje.

Designéři z týmu Mutual Distraction, kteří mají za sebou například deskovou hru Opráski Sčeskí Historje, oznámili začátek kampaně na Kickstarteru s novou satirickou karetkou, která si nevybíravě utahuje z postav a událostí studené války.

Cowboys & Commies je vtipná karetní hra pro 2 až 4 hráče na 25 až 45 minut. Obsahuje ručně kreslené karikatury 32 světových lídrů - můžete tak proti sobě postavit Stalina třeba s Kissingerem a do toho vám škodí Saddám Husajn. "​Historii jsme se v naší tvorbě věnovali už během naši práce na Attentatu 1942, tentokrát jsme chtěli vytvořit hru, která je odlehčená a pobaví jak hráče karetních her tak fanoušky historie," říká Lukáš Kolek, jeden z designérů hry.

"Celý nápad vznikl s našimi kamarády - ilustrátorem z Kanady a animátorem z USA. Chtěli jsme zachytit dobu, kdy byl svět na hraně nukleární katastrofy a západní i sovětští lídři se spojovali s bezohlednými diktátory pro svůj osobní prospěch,"​ dodává Ondřej Paška.

Ačkoli se jedná o rychlou hru, klíčová je v ní strategie, kterou hráč nesmí protivníkům dát najevo do posledního momentu. V každém kole hráč pomocí karet lídrů a jejich schopností bojuje o historickou událost. Klíčem je nejen postavit nejsilnější partu lídrů na stole, ale také blafovat a snažit se sestavit jadernou bombu k odstrašení nebo odstranění protivníků.

Cover image for YouTube videoCowboys And Commies - Cold War Card Game

"Původní hra na motivy komiksu Opráski Sčeskí Historje v ČR prodala tisíce kusů. Využili jsme části jejích mechanik, přidali jsme atomovku a hru udělali mnohem taktičtější," vysvětluje David Vávra. Hra byla uvedena na crowdfundingové platformě Kickstarter, kde žádá o podporu herní komunity. Cowboys & Commies vyjde v angličtině, k dispozici ale budou česká pravidla vysvětlující hru.

Mutual Distraction je tým složen z českých herních vývojářů Lukáše Kolka, Ondřeje Pašky a Davida Vávry, kteří spolu působili například na projektech Attentat 1942, Svoboda 1945 či deskovce Opráskij Sčeskij Historje. Na druhé straně v něm působí také kanadský ilustrátor Steve Meyers a americký animátor Christopher Chirico, kteří stojí za grafickým vyzněním hry.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author

Redakce

Contributor

Comments