If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Microsoft Flight Simulator pomůže řešit problém s nedostatkem pilotů

+ létat budou moci i nevidomí.

Nedostatek pilotů civilních letadel je všeobecně znám, momentálně jich má chybět až 100 tisíc. Jelikož se v příštích letech předpokládá další nárůst letecké dopravy, zejména na rozvíjejících se trzích světa, tenhle problém má o to více narůstat.

Šéf tvůrců Microsoft Flight Simulator však doufá, že jejich chystaná hra pomůže v šikovném řešení. Aspoň takové ohlasy prý často dostává od výrobců letadel, se kterými úzce spolupracují.

"Modlí se, aby náš letecký simulátor trochu přispěl k nápravě. Spousta lidí s ním budou moci lépe trénovat a připravovat se na zkoušky na pilota, které stojí 140 tisíc dolarů. Když v nich dvakrát selžete, už nikdy v životě vás nepustí k jejich opakování a tuto práci nemůžete dělat," prohlásil Jorg Neumann pro PCGamesN.

Hra bude dokonce přístupná i lidem s handicapem, takže si ji užijí i nevidomí či neslyšící (součást programu Games for Everyone, za pomoci Adaptive Controlleru). S vývojem těchto prvků pomáhají vědci a také bývalí vojenští piloti, kteří přišli o zrak. Létání si prý budou moci užít úplně všichni, kdo po tom touží.

Microsoft jinak předpokládá, že jsme asi tak pět let daleko od vzniku modelu kompletní Země ve volně přístupném zdrojovém kódu, že by na tom mohlo kterékoli studio vytvořit vlastní hru. Existují prý volně přístupná data o pohybu aut, vlaků, velryb i dokonce nosorožců, což ale může být zneužito pytláky.

Flight Simulator použije částečně satelitní fotky z map Bing a částečně výpočty z cloudu Azure. Klidně prý bude možné v nějakém scénáři vytvořit mise o hašení požárů v Amazonii, protože NASA ví, kde se přesně nacházejí. O tom, že se ve hře plánované na příští rok (PC/X1) můžete proletět i nad vlastním domem, se ví už nějaký pátek.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Microsoft Flight Simulator (2020)

Xbox Series X/S, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments