Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Tvůrci her se bojí Stadia kvůli riziku, že ho Google (opět) zruší

+ chybějící funkce při startu.

Není sporu o tom, jestli je streamování her budoucností nebo není, v tom panuje mezi všemi vzácná shoda.

Existuje však pádný důvod, proč Microsoft nabízí na Project xCloud přes 50 her a Google na Stadia pouze 12 startovních her (pravda, včetně pár exkluzivních).

Promluvil o tom Gwen Frey, neznámý vývojář startovního puzzle titulu Kine pro Switch v rozhovoru pro GamesIndustry. A osvětlil tak jeden důležitý úhel pohledu, který si možná neuvědomujeme.

"Největší strach ohledně Stadia panuje mezi spoustou vývojářů v tom, že Google ho prostě zruší. Nikdo nemá pochyb, zda bude služba fungovat nebo ne, jen se bojí, že časem přestane existovat."

Měl na mysli spoustu projektů, které Google časem jednoduše zařízl, protože je přestal považovat za perspektivní. Třeba Google Plus, YouTube Gaming, Panoramio, Picasa, Inbox by Gmail či naposledy Google Trips. Hezký seznam desítek takto odpískaných služeb je zde.

Frey se nicméně Google zastal (aby také ne, když s ním úzce spolupracuje a živí ho), když připomněl, že podobné technologické firmy prostě musejí pružně reagovat na změny na trhu a zkoušet i věci, které mohou selhat. Ty zásadní jako Google Maps, Gmail či Google Calendar zrušeny nebyly, jinak by ani nedorazil na schůzku.

Jinak také zamrzí, že Stadia v době startu tento týden nebude zatím nabízet řadu klíčových funkcí.

Nenajdete tam třeba Stream Connect, Stat Share a Crowd Play, tedy multiplayerové možnosti. Dále absentuje systém achievementů, možnost použít Chromecast Ultras k hraní her, sdílení s rodinou, systém pro darování přístupu kamarádům na tři měsíce atd.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments