Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Příští konzole Microsoftu má jméno: Xbox Series X

Odhalen její design, technické specifikace + UPDATE.

Každému se to bude plést se stávajícím modelem Xbox One X a novináři to budou vyloženě nesnášet. Namísto nějakého jednoznačného, srozumitelného a krátkého názvu zvolil Microsoft opravdu divný až matoucí patvar.

Jeho příští konzole, která dosud byla označována jako Project Scarlett a bude na trhu o Vánocích 2020, ponese jméno Xbox Series X. Reflektuje prý jeho hlubokou historii v hraní, vášeň a odhodlání uspokojit fanoušky.

Oznámil to přímo Phil Spencer na pódiu The Game Awards společně s prvním pohledem na industriální design konzole:

Půjde prý o nejrychlejší, nejvýkonnější Xbox, co byl kdy vytvořen. Bude tou hlavní mašinkou značky Xbox a vlajkovou konzolí Microsoftu pro mainstreamové publikum. To naznačuje, že přijdou i nějaké další modely časem, prémiové, které budou odhaleny až později (Anaconda).

Vývojáři z celého světa prý už pro něj chystají hry a každé z 15 interních studií Microsoftu logicky vyvíjí exkluzivní hry pro Xbox Series X, které prý jsou kreativně nejpestřejším a největším lineupem v historii Xboxu. First-party hry včetně Halo Infinite budou podporovat cross-gen (tzn. rozběhnete je i na starším hardwaru) a vaše achievementy či uložené pozice se budou přenášet mezi konzolemi.

První hrou, která byla dnes pro Xbox Series X oznámena, je Hellblade 2 (info).

Tisková zpráva Microsoftu slibuje, že herní světy budou více živoucí, uvěřitelné, reagující a překvapující. Díky plné zpětné kompatibilitě si s sebou můžete vzít tisíce her z tří předešlých generací Xboxu, které na této nové mašince budou fungovat.

Xbox One Series X můžete mít nastojato či naležato. Má být velmi tichý a efektivní na spotřebu energie. Konzole bude jen o hraní, o ničem jiném, ujistil výrobce ve zjevné narážce o marné multimediální snahy s minulým startem Xbox One.

Debutový trailer se z velké části věnuje Halo Infinite, potvrzeném na 2020:

Watch on YouTube

Nový ovladač bude mít nové tlačítko pro típání a sdílení screenshotů, i pokročilý d-pad odvozený z Elite Series 2. Menší velikost a tvar prý bude sedět většímu počtu lidí než dříve.

"S Xbox Series X posuneme vpřed, jak hry vypadají, jak se hrají a jak se cítíte při hraní. Odstraníme technické bariéry, které byly v předešlých generacích, a dovolíme vývojářům vytvořit vtahující světy, které vybízí hráče k prozkoumání," uvedl MS.

Konzole údajně nabídne špičkový vizuál ve 4K a 60fps, s možností jít až na 120fps, včetně podpory variabilního refresh rate (VRR) a 8K. Na míru šitý procesor čerpající ze Zen 2 a příští generace architektury RDNA od AMD prý umožní hardwarově akcelerovaný raytracing a novou úroveň výkonu, jaká ještě na konzoli nebyla. Patentovaná technologie Variable Rate Shading (VRS) zase dovolí autorům vymáčknout z GPU a příští generace SSD maximum, i virtuálně eliminovat nahrávací časy, aby hráči byli přineseni do her rychleji než kdykoli dříve.

Má jít také o nejrychleji reagující konzoli všech dob díky Auto Low Latency Mode (ALLM) a Dynamic Latency Input (DLI). Samozřejmě nemůže chybět úzké propojení se zabudovaným cloudem.

UPDATE - GPU má mít 12 teraflopů, což prý bude z Xbox Series X dělat nejvýkonnější konzoli. GPU je dle rozhovoru pro GameSpot osmkrát silnější než to v původním Xbox One a dvakrát silnější než to z Xbox One X. Rychlost procesoru je dokonce čtyřikrát vyšší než u součaného Xbox One X. I proto budete moci zapauzovat a obnovit vícero her v tu samou dobu.

Read this next