Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Utah do American Truck Simulator

Potěší svou rozmanitostí.

VERDIKT: Krásné rozšíření s variabilitou prostředí, leč na počty ujetých milí je menší než Oregon a najde se i hluché místo na mapě.

Po nedávném rozšíření Oregon (recenze) se nám v American Truck Simulator rozrostla herní mapa o další stát Utah.

Jedná se o oblast středozápadu s poměrně velkou rozlohou (třináctý největší stát USA), a hodně rozmanitou krajinou. Jen pro názornost malé srovnání. Na celkovou rozlohu je Utah jen o něco málo menší než Oregon, nicméně z pohledu řidiče je zde citelný propad v délce silnic. Oregon disponoval cca pěti tisíci mil nových silnic, kdežto Utah nabízí jen cca tři a půl tisíce mil. Na druhou stranu deset nových měst Utahu je srovnatelných i s Oregonem, kde jich je přibližně stejně.

Když jsem do Utahu přejížděl od západu, mou první zastávkou bylo největší město regionu Salt Lake City, mimo jiné dějiště zimní Olympiády z roku 2002. Už tady bylo na co koukat. Dálnice je lemována pláněmi solného jezera a v dálce jsou vidět vrcholky hor, zkrátka paráda.

Přitom stačí v Utahu sjet o pár mil jižněji a krajina se postupně z travnatých oblastí mění ve vyprahlé oblasti jak vystřižené z kreslených animáků Looney Tunes. Hned jsem vzpomněl na Road Runnera a Wile E. Coyote (v Čechách známé jako Pták uličník a kojot Wilda). Pěkné prostředí je i v okolí dalších měst jako Moab, St. George nebo Cedar City. Na dálnicích lze mimo jiné potkat i dvanáct nových kamioňáckých odpočívadel dle reálné předlohy a při jízdě se můžete pokochat známými pískovcovými útvary v Monument Valley nebo krásným průjezdem skrz Virgin River Canyon.

Na herní mapě přibyly nové povrchové i podzemní doly. Nejvíc ohromí určitě Kennecott Copper Mine, což už je pořádná díra v zemi a stojí za zastávku a zevrubnější prohlídku. V DLC Utah došlo i na rozšíření ropného průmyslu, které představuje struktury starající se jak o těžbu tak skladování ropy. S tím vším pak souvisí zaměření zakázek, které přijímáte, a nejedná se jen o převoz surovin ale i o transport strojů, které se v tomto průmyslovém odvětví používají.

Ačkoli je v Utahu všechno na sebe víc nahňácané, trochu zvláštně vznikla na jihovýchodě prázdná díra v mapě, která mohla být lépe využita. Takhle můžete jet z města Salina buď pouze na východ, nebo na jih. Přitom by zde mohla být zanesena diagonální silnice číslo 24 a 95, která podle reálné mapy vede šikmo k jihovýchodnímu cípu státu Utah a ideálně by mohla končit u městečka Blanding (tři a půl tisíce obyvatel - v mapě Utahu tohoto DLC ale chybí). Přijde mi to škoda, už proto, že celkový počet silničních milí zde není tak velký a za další smysluplnou silnici (spojnice Salina - Blanding) by se určitě žádný hráč nezlobil.

Watch on YouTube

I přes výše zmíněnou výhradu jsem ale s novým DLC spokojený. Utah je krásným rozšířením, které potěší svojí rozmanitostí. Ještě by to chtělo, aby v SCS Software přepnuli na vyšší rychlost a začali vyrábět a vydávat přídavky s jednotlivými státy nějak rychleji a na příště hodit do placu ještě větší pecku jako třeba Texas a s ním i novou značku kamionu.

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex Super Gamer 2019.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article
About the Author

Milan Bergman

Contributor

Comments