Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Žádné exkluzivní hry jen pro Xbox Series X nečekejte

Minimálně první rok, slíbil MS.

Kdosi si dříve posteskl, že PlayStation 5 a Xbox Series X mohou být vzájemně tak podobné mašinky, že může být obtížné mezi nimi najít nějaký rozdíl. A hle, tato oblast bude dost zásadní...

Zatímco na PS5 s největší pravděpodobností vzniknou exkluzivní tituly od Sony, které už na PS4 nespustíte, na konkurenční konzoli to bude přesně naopak.

Po dobu tohoto a příštího roku (tedy během 2020 a 2021) budou všechny nové hry (veškerý obsah) od Microsoftu spustitelné jak na novém Xbox Series X, tak na starém Xbox One.

Slíbil to Matt Booty, šéf Xbox Game Studios pro MCV

Jinými slovy, hry jako Hellblade 2 či Halo Infinite budou fungovat na nové i staré generaci Xboxu. Samozřejmě, Halo na Xbox Series X bude vypadat mnohem lépe a běžet plynuleji, i prý naplno předvede všechny nové vychytávky (vlastnosti) konzole, ale ani ti s tou předešlou nepřijdou zkrátka a smějí si zahrát Infinite či jiné nadcházející hry též.

"Chtěli jsme se ujistit, aby všichni, kdo investují do Xboxu v mezidobí od této chvíle až do uvedení Xbox Series X, měli pocit, že udělali správný krok a že jsme odhodláni jim stále dodávat obsah. Potřebujeme pokračovat ve vytváření postav, příběhů a světů, které přesahují generace konzolí, zařízení i platformy," vysvětlil jejich pohnutky Booty, i proč oznámili příští konzoli tak brzy (už loni na E3).

Je to pro hráče jak dobrá zpráva, tak zároveň špatná zpráva. Odbyt Xbox One S a X by se tím pádem letos neměl zastavit a jeho majitelé přesně vědí, do kdy nebudou hozeni přes palubu (u exkluzivit od Microsoftu, u titulů od ostatních výrobců může klidně podpora starých konzolí trvat déle).

Na druhou stranu, vývojáři first-party her od Microsoftu budou muset brát stále ohledy na obstarožní hardware Xbox One z roku 2013. Nebudou si moci navymýšlet příliš složitý design a systémy her, protože pak by se jim je dost možná nemuselo povést rozchodit na starých konzolích. A ořezávání všeho myslitelného by mohlo představovat noční můru, i že by z toho vylezla mnohem horší či odlišná old-gen hra, byť s tím samým jménem, což by mohlo být silně zavádějící.

Oproti tomu tvůrce her ze studií Sony výhradně pro PS5 nebude nic brzdit v rozletu, popuštění uzdy fantazie. Nejspíš budou moci naplno využít výkon nového hardwaru, bez svázání nyní už slabými specifikacemi předešlé generace PS4, když na ni nebude nutné provádět optimalizace a řešit horší verze textur či všech podkladů, což také bývá časově náročné.

Watch on YouTube

Read this next