Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Cesta k Černému moři pro Euro Truck Simulator 2

Na Balkáně není řízení kamionu taková brnkačka.

Eurogamer.cz - Doporučeno badge
VERDIKT: Balkánské DLC dokazuje, že okrajové části Evropy si zaslouží svou pozornost a nabízí i odlišný herní zážitek.

Euro Truck Simulator 2 i American Truck Simulator od českého studia SCS Software jsou už roky to nejlepší, co na poli kamionových simulátorů máme. Přesto se nedají považovat za úplně rovnocenné tituly. Americká verze přišla později a má toho ještě hodně před sebou, než se alespoň propojí západní pobřeží USA s tím východním. I pak zde bude spousta zajímavého prostoru, kam dále expandovat.

Oproti tomu evropská verze kamionů má to nejlepší za sebou a nyní se dojíždí „zbytky". V zásadě chybí jen Španělsko (přijde na řadu už letos), dále Řecko a státy bývalé Jugoslávie. Na úplném východě by ještě šlo zabrousit dále do Ruska a tím budeme více méně hotovi. Bulharsko, Rumunsko a evropskou část Turecka jsem vynechal záměrně, protože právě ty tvoří obsah aktuálního datadisku „Cesta k Černému moři" (Road to the Black Sea).

Ačkoli toto DLC s východním Balkánem na první pohled nemusí budit svým geografickým zaměřením úplné nadšení, nenechte se zmýlit. Je to prostě jiný svět a určitě jde o vítanou změnu i rozbití stereotypu. Infrastruktura je neporovnatelná například se státy severní nebo západní Evropy, kde jsou nekonečné kilometry kvalitních dálnic a každé větší město vybavené solidním okruhem.

Jenže co je v reálu pro řidiče pohodlné, je pro hráče po čase trochu nuda. Z přejezdu Rumunska se tak nakonec vyklubalo výborné zpestření. Horské klikaté silnice rozhodně neuspávají a hned je jízda zábavnější. Rumunsko je vůbec ze všech tří státu nejpestřejší, takže doporučuji sjezdit křížem krážem.

Třešničkou na dortu je pak říční přívoz pro kamiony přes řeku Dunaj. Rozhodně nečekejte žádné masivní plavidlo na způsob trajektu. S kamionem prostě vjedete na plošinu, která je připevněná k dvěma lodím a už se jede na druhý břeh.

Doručování zásilek do měst, která nemají městský okruh, je v případě nového DLC poněkud pracnější. Například v bulharském městě Plovdiv je docela fuška prokousat se všemi křižovatkami a kruhovými objezdy. Díky tomu ale zase více vidíte z města a máte pocit, že se jedná o rozsáhnou zástavbu. U městských okruhů to svádí k tomu, že jen v rychlosti projedete k cíli a hned zas můžete uhánět nejkratší cestou pryč, i když se jedná o velkou metropoli.

Na druhou stranu musím říct, že tolik pokut za překročení povolené rychlosti jako v Cestě k Černému moři jsem snad v celém ETS2 nikdy nedostal. Na vině jsou až příliš časté změny rychlostních limitů (kolísajících z 90 na 80, 70, 50 a obráceně). Policie je navíc velmi čilá, takže než jsem si zvyknul, dostával jsem v průměru dvě nebo tři pokuty za jednu jízdu.

Překračování hranic v rámci ostatních států Evropy je v ETS2 hodně velká brnkačka. V EU si skoro ani nevšimnete, že jste hranice přejeli, a jinde to vyřeší jednoduché stanoviště celníků. Co ale zažijete při přejezdu z Bulharska do Turecka, na to asi dlouho nezapomenete. Dalo by se to popsat jako les závor a checkpointů, které zahrnují kontrolní vážení, rentgenování, revizi dokladů a když už si myslíte, že to máte za sebou, tak kousek popojedete a celé se to odehraje znovu na druhé straně hranic :)

Cesta k Černému moři není o množství nového průmyslu nebo o nových typech nákladů, ale je to hlavně o prostředí a kultuře, které se autorům podařilo skvěle vystihnout. Celkem to pro vás znamená skoro deset tisíc nových kilometrů silnic, typická balkánská zástavba a to včetně malých vesnic, které ani nejsou v herní mapě vyznačeny. Nechybí lokální vlaky a modely tramvají nebo linkových autobusů MHD. A až budete míjet skutečný koňský povoz, neděste se, tohle prostě do tohoto koutu světa patří.

K jediným mínusům patří občasné chyby, které jsou i nyní, měsíc po vydání tohoto DLC patrné. Většina jde na vrub umělé inteligenci okolních aut, která švenkují z pruhu do pruhu nebo vás donutí bezdůvodně k prudkému brzdění bez zjevné překážky před sebou. V jednom městě jsem zahlédl i podivně jedoucí vozy tramvaje, které jely viditelně mimo koleje. Hustota dopravy, zvláště v obrovitém Istanbulu by jinak mohla být vyšší. Takhle se totiž jeví velmi prázdně.

Watch on YouTube

Celkově vzato je ale Cesta k Černému moři výborné rozšíření, které nelze jinak než doporučit. Nesmí žádnému fandovi ETS2 chybět ve sbírce. SCS Software, jak jsem již v úvodu zmiňoval, potvrdilo na letošek další rozšíření Iberia respektive Pyrenejský poloostrov, zahrnující Španělsko a Portugalsko. Ani ATS nepřijde zkrátka a už se rýsuje nové DLC se státem Idaho a také byly přislíbeny nové modely tahačů, takže jsem sám hodně zvědav. Nudit se s ETS2 a ATS tedy rozhodně nebudeme!

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex Super Gamer 2019.

Read this next