Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Koronavirus opozdí port The Outer Worlds, ovlivnit může i zásoby nextgen konzolí

+ dopady na Switch či Oculus.

Protože se port sci-fi RPG The Outer Worlds od Obsidianu rodí ve studiu Virtuos sídlícím mimojiné v čínském městě Chengdu, kde pracuje Lukáš "Čočík" Codr, přijatá preventivní opatření, aby se zabránilo šíření nákazy koronavirem, způsobily odklad hry na později po dubnu letošního roku.

Tvůrčí tým je prý v pořádku, ale kanceláře zůstaly zavřené, takže zatím není určeno nové datum vydání. Konverze bude šířena na cartridge, nikoli jen kódem ke stažení.

Čeho bude kvůli současné epidemii na světovém trhu nedostatek, je samotná konzole Switch. CEO Nintenda Shuntaro Furukawa přiznal, že této situaci se nedalo nijak vyhnout, když jsou továrny mimo provoz a čínská vláda prodloužila volno po Lunárním Novém roku až do 10. února.

Nintendo sice prý loni přesunulo část výroby do Vietnamu, aby ho nepostihla obchodní válka mezi USA a Čínou, přesto se na ni stále hodně spoléhá.

Na koronavirus mohou dle analytiků teoreticky doplatit i nové konzole PlayStation 5 a Xbox Series X plánované na tyto Vánoce. Pokud by prý nynější restrikce trvaly měsíc či déle, což zatím nikdo nemůže vědět, mohly by zřejmě nastat problémy s nedostatkem zásob potřebných na řádný start.

V roce 2018 bylo 96 procent konzolí od Microsoftu, Sony a Nintenda (dovezených do USA) vyrobeno v Ćíně. A 30 až 50 procent grafických podkladů pro velké hry na Západě vzniklo též v Číně. Kvůli aktuální karanténě může být problém třeba se spekulovanými SSD disky od Samsungu v PS5 či s příští generací iPhonu od Foxconnu. Finanční analytická společnost Jeffries Group varovala:

"Herní sektor momentálně vyrábí, nebo se teď připravuje na výrobu konzolí pro Vánoce 2020. Jde o změnu generace produktů, která se děje jednou za pár let. V případě výpadku provozu firem v Číně může dojít k odkladům her nebo k trpění nedostatkem kusů v období okolo uvedení konzolí na trh."

Částečně je postižen UbiSoft, resp. jeho pobočky v Šanghaji a Chengdu, nicméně zatím se s tím vypořádává snadno, jen zkrátka nedokáže předpovědět, co bude následovat dál.

Koronavir zato prohloubí už stávající vyprodanost headsetů Oculus Quest v některých regionech. Mluvčí Facebooku prohlásil, že pro ně je prvořadé bezpečí zaměstnanců i výrobních partnerů, byť pracuje na hledání nápravy s výrobou hardwaru.

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments