Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Spintires: Černobyl

Katastrofa dorazila i do offroad simulátoru.

Původní hra (nyní známa jako Spintires The Original Game - recenze) už v podstatě prodělala klinickou smrt. Hlavní vývojář odešel po hádkách s vydavatelem Oovee Games tvořit konkurenční sérii Mudrunner (recenze) a nic nenasvědčovalo tomu, že by se ještě mohlo něco vyvrbit. Loňský rok se ale nesl ve znamení zmrtvýchvstání, které bylo korunováno vydáním hned tří nových DLC pro Spintires.

A právě rozšíření Černobyl, které je zároveň tím nejaktuálnějším, poutá logicky největší pozornost. Úspěšný seriál HBO zvednul velkou vlnu zájmu o tuto katastrofu a tak je nová mapa, vystavěná kolem zničené jaderné elektrárny s mnoha ikonickými místy a objekty, pořádným tahákem. Nápad na nové DLC musím jednoznačně pochválit, jen je škoda, že s ním vývojáři nevyrukovali o pár měsíců dříve, mohli z toho vytěžit ještě více.

DLC Černobyl přináší kompletně novou mapu, která je na poměry ostatních map ve hře docela rozlehlá. Na druhou stranu jsou v ní reálie rozesety velmi nahuštěně a v menším počtu. Zkrátka nečekejte přesnou mapu 1:1, ale spíš jen scénář inspirovaný touto reálnou oblastí. Ikonické prvky jako zrezivělé ruské kolo, torzo čtvrtého bloku elektrárny, radar Duga, Rudý les nebo sídliště Pripjať zde samozřejmě najdete a je to pěkné zpestření od původních map, kde je jen bláto, stromy a sem tam nějaká voda.

Dalším zajímavým prvkem je radiace a hráč je na ní upozorněn jednak zapíchanými značkami v terénu a také akustickým chrastěním dozimetru. Na mapě oblasti, kterou svým průzkumem odkrýváte, pak postupně mapujete zamořené zóny a vyrábíte si tak vodítko pro ideální trasy dalších jízd. Nutno dodat, že průjezd radiací má různé účinky.

Okrajové oblasti, kterými projede jen na pár vteřin, buď vůbec nic neudělají, nebo způsobí jen minimální poškození vašeho vozidla. Pokud ale zajedete hlouběji, obraz se rozostří a poškození začne rychle přibývat. Jestli se navíc povede v takovém okamžiku auto někam zapasovat nebo uvíznout v blátě, je skoro konec. Ale zase pro srovnání, když třeba v klasické mapě zajedete do hluboké vody a nedaří se vám vyjet, má to skoro ten samý herní efekt jako nyní popisovaná radiace.

Bohužel ani toto DLC nepřineslo žádnou inovaci v oblasti přepravovaného nákladu, což je možná největší škoda. Kde jinde by už byl větší potenciál na nějaké nové herní úkoly než právě tady? Cílem tak zůstává tradiční průzkum mapy, tzn. vyhledat a deaktivovat všechny body zahalení, dále dovézt 4 garážové body k odemčení druhé garáže, lokalizovat a přisvojit si jedno opuštěné vozidlo ZIL-157, přičemž začínáte s trochu modernějším kouskem MAZ-505 (hra nemá oficiální licence, takže zde figurují jen pod pseudonymy B-505 a B-157). Každopádně obě tato auta jsou ve hře nová, ale spadají do stejné dvouhvězdičkové kategorie. Jde o náklaďáky střední kategorie, na které ani nejde naroubovat v garážích nakládací jeřáb.

K zakončení mapy je poté nutné jako obvykle dopravit dřevěné klády do dvou vykládkových míst. Celkově vzato nové je jen prostředí a bonusem navíc radiace. Po herní stránce je toto DLC stále stejné jako přechozí hra. Vlastně ještě je tu jeden rozdíl. Lépe se zde orientujete v prostoru, protože tu je mnoho záchytných vizuálních bodů. V ostatních mapách se pro samé stromy a kopce jen stěží bez mapy vyznáte.

Nevýhodou je i to, že s novým obsahem dostáváme staré chyby a poslední dny, co jsem hrál, možná i nějaké nové. Peripetie s kamerou jsou už legendární a nevyhnete se jim ani zde. Kamera je skutečně neposedná, navíc se mi tento týden začala divně přepínat funkce pravé páčky pro volný pohled kamery a kurzoru, z čehož jsem byl dost na nervy. To, že původní Spintires jsou o něco těžší hrou než Mudrunner, je spíše kladnou vlastností a není tady nouze o kotrmelce s plně naloženým autem, protože to člověk špatně odhadne v zatáčce nebo na svahu.

Watch on YouTube

Vyloženě zápornou vlastností jsou ale chyby, které způsobují okamžité poškození v řádech stovek bodů nebo umrtví rovnou celé auto. Řeč je třeba o nevinném najetí do menší škarpy, kde člověk narazí na neviditelnou překážku a lup ho auto nadranc. To samozřejmě celkový dojem sráží, ale není to jen problém tohoto datadisku. Celá původní hra Spintires, pokud má být držena při životě, by potřebovala důkladnější údržbu a vychytání podobných chyb.

Za cenu 5 eur (cca 130 Kč) je to ale pohodové rozšíření, jehož mapa je asi nejatraktivnější ze všech přítomných ve hře, a to za cenu, která je přiměřená. Na stříbrnou hvězdu "Doporučeno" to sice nestačí, ale i tak není důvod, proč si ho nepořídit.

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex Super Gamer 2020.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Spintires

PC

Spintires: MudRunner

PS4, Xbox One, PC

About the Author

Milan Bergman

Contributor

Comments