Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vyrobit Xbox Series X bude dražší než PS5, myslí si analytik

Ale nic to nemusí znamenat - nové souvislosti.

Zatím neznáme detailní hardwarové specifikace ani jedné z nextgen konzolí, ani co všechno vlastně budou umět a podporovat. Přesto to nebrání v různých předpovědích a odhadech, které insideři činí na základě svých zdrojů či zkušeností.

Na páteční spekulaci o 450 dolarech, které prý stojí vyrobit PlayStation 5, navázal respektovaný analytik Daniel Ahmad.

Podle jeho propočtu může stát čistě pouze výroba Xbox Series X zhruba 460 až 520 dolarů. Jinými slovy, komponenty v konzoli Microsoftu mají být o něco dražší než ty v případě mašinky od Sony. A to v tom není marže, cena výzkumu, provize obchodů atd.

Dle toho to čím dál více vypadá, že se asi u nextgen konzolí budeme muset rozloučit s cenovou hladinou 399 dolarů, se kterou startovala předešlá (současná) generace konzolí a díky čemuž se staly tak populárními.

Neznamená to však automaticky, že by příští Xbox musel být nutně o dost dražší než PS5. Moderní trendy jako předplatné Xbox Game Pass či DLC znamenají pro producenty konzolí vítaný kontinuální příjem, čili mohou být ochotnější než kdykoli dříve prodej samotné konzole zpočátku dotovat (než cena komponent klesne).

Jak Ahmad zdůraznil, ostatně i PS4 při startu byla dotovaná od Sony, protože ač její součástky stály 382 dolarů, do toho malého rozdílu ke koncovým prodejním 399 dolarům se určitě nemohly vejít všechny věci jako distribuce, provize obchodů či daně.

Hodí se také mít na mysli, že Microsoft si bude nadále držet na scéně tři různé stroje odstupňované podle výkonu - nejslabší Xbox One S, středně výkonný Xbox One X a nejnadupanější Xbox Series X - přičemž všechny rozběhnout i nové (budoucí) hry. Čili cena ho nemusí zase tolik trápit a klidně ji může trochu napálit, protože kdo chce Xbox a má hluboko do kapsy, nikdo mu nebrání sáhnout po levnějším modelu (nízká vstupní hranice k pořízení). Oproti tomu Sony bude mít jen jednu high-endovou konzoli (PS5), co je schopná rozjet nové exkluzivity, takže určení té správné "lidové" ceny pro ni bude mnohem důležitější.

Read this next