If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nejprodávanější nové hry za leden 2020 na Steamu

Ovládla je Čína a Korea.

Máme za sebou první měsíc nového roku a zároveň i nové dekády, takže znovu nastal ten magický čas, kdy se společně podíváme do zpětného zrcátka na 20 nejprodávanějších nových her. I za leden 2020 půjde o hlavní chod v podobě her vybraných dle prodejů za první dva týdny po vydání a dezert složený z pěti nejlepších bezplatných titulů řazených dle celkového počtu unikátních hráčů také za první „dvoutýdenní".

Hry = globální záležitost: Pokud nás nečtete poprvé, jistě víte, jak rádi v těchto článcích vyzdvihujeme samotné tvůrce a každý měsíc žasneme nad zastoupením ze všech možných koutů světa. Vždyť jen v posledních šesti měsících opanovaly obchod služby Steam nové hry z více než 30 zemí a šesti kontinentů! Tato rozmanitost pak není jen pro ozdobu našich statistik, ale především zajišťuje, že nezávisle na tom, odkud zákazník pochází, bez problémů si najde titul, který je mu blízký svým zasazením, tématy nebo třeba vtipy a jinými, zdánlivě zanedbatelnými specifiky. Konkrétně leden 2020 však překvapil množstvím her z jednoho jediného regionu. Více než polovina nejprodávanějších novinek totiž vznikla v Asii a celých osm her k nám doputovalo z Japonska.

Jak k této dominanci východního trhu došlo? Inu, svůj podíl na ní má změna nákupních návyků na tamním trhu, lunární Nový rok, odlišné plány pro vydávání her a pochopitelně také shoda náhod. Důležité je ale podívat se i přímo na dané produkty. Anime tematika a prvky JRPG jsou ve službě Steam tahouny a v lednu vyšlo šest titulů z oblíbených anime značek - Dragon Ball Z, Atelier (3), Utawarerumono a Super Robot Wars. A jen tak na okraj, polovina z oněch „východních" titulů nepodporovala při vydání anglickou lokalizaci. Ani dabing, ani text. Přitom ještě nedávno byla angličtina pro úspěch nutností. Časy se holt mění, a i když služba Steam rozhodně nepřichází o anglicky mluvící zákazníky, ve výrazných počtech do ní přibývají hráči odjinud, kterým stačí přítomnost jejich rodného jazyka.

Úspěch prvotin: Co se naopak od minulých měsíců nezměnilo, je úspěch nových vývojářů. V lednovém seznamu tak narazíte na hry od desíti studií, která ve službě Steam hru vydala vůbec poprvé. Gratulujeme a vítáme ostřílené matadory z jiných platforem i nedávno založené týmy: AQUAPLUS, Fantastic Passion, Ghostpie Studio, 汉家松鼠 Han-Squirrel Studio, Pyro Studios, Scavengers Studio, Skookum Arts, Soccer Manager Ltd., Steel Sky Productions, Studio 8 a Yippee! Entertainment.

  1. Sands of Salzaar - Han-Squirrel Studio (Čína)​
  2. Paranormal HK - Ghostpie Studio (Čína)​
  3. SUPER ROBOT WARS X - B.B.STUDIO CO.,LTD. (Japonsko)
  4. GemCraft - Frostborn Wrath - Game in a Bottle (Maďarsko)​
  5. Atelier Ayesha: The Alchemist of Dusk DX - KOEI TECMO GAMES CO., LTD. (Japonsko)
  6. Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Sky DX - KOEI TECMO GAMES CO., LTD. (Japonsko)
  7. Atelier Shallie: Alchemists of the Dusk Sea DX - KOEI TECMO GAMES CO., LTD. (Japonsko)
  8. some some convenience store - TALESSHOP Co., Ltd. (Korea)​
  9. DRAGON BALL Z: KAKAROT - CyberConnect2 Co. Ltd. (Japonsko)​
  10. ROMANCE OF THE THREE KINGDOMS XIV - KOEI TECMO GAMES CO., LTD. (Japonsko)
  11. DEEEER Simulator: Your Average Everyday Deer Game - NASPAPA GAMES (Japonsko)
  12. Temtem - Crema (Španělsko)
  13. Utawarerumono: Mask of Deception - AQUAPLUS (Japonsko)
  14. The Walking Dead: Saints & Sinners - Skydance Interactive (USA)
  15. Commandos 2 - HD Remaster - Yippee! Entertainment (Velká Británie) a Pyro Studios (Španělsko)​
  16. Warhammer Underworlds: Online - Steel Sky Productions (Austrálie)
  17. Coffee Talk - Toge Productions (Indonésie)​
  18. The Pedestrian - Skookum Arts (USA)
  19. Astellia - Studio 8 (Korea​)
  20. Not For Broadcast - NotGames (Velká Británie)​

Nejpopulárnějšími bezplatnými hrami v lednu na Steamu byly: Darwin Project (Kanada), Coloring Game 2 (Rusko), Soviet Jump Game (USA), Grim Clicker (Rusko) a Soccer Manager 2020 (Velká Británie).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author

Redakce

Contributor

Comments