Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Starosta Bostonu osočil Sony z rasových stereotypů

Kvůli odvolání účasti na PAX East.

Kdo by to byl býval čekal, že odřeknutí účasti na herní výstavě vyvolá takovou reakci z nejvyšších politických míst? Aneb dokazuje to, že hry už nejsou jen tou noční zábavou pro pár uhrovitých teenagerů, když je řeší a věnují na ně tolik času takové osobnosti.

Marty Walsh, starosta Bostonu, kde se výstava bude konat, poslal otevřený dopis šéfovi Sony (Kenichiro Yoshida), aby ho požádal o přehodnocení účasti Sony příští víkend na PAX East, kde se mělo poprvé předvést The Last of Us 2 pro veřejnost.

"Coby velká mezinárodní společnost, lídr v technologiích, byste měli jít příkladem ostatním a řídit se fakty, nikoli obavami. Coby lídr v hraní a kultuře můžete prokázat, že věříte v propojení lidí, nikoli v izolaci".

Starosta dále osočil Sony ze škodlivých rasových stereotypů (vůči občanům Číny), které jsou prý poháněny jen zmatením a nedostatkem informací. Zdůraznil, že riziko nákazy koronavirem v Massachusetts zůstává extrémně nízké a nikdo by kvůli tomu neměl ručit jejich plány navštívit Boston. Jeho čínská čtvrť údajně po obchodní stránce velmi trpí od doby, co v Číně vypukla epidemie. Čili starosta se zjevně bojí, že kauza ublíží turistickému ruchu v jeho městě a že na výstavu dorazí méně lidí, to zhorší byznys hotelům, restauracím atd.

"Celé generace Asiatů tvrdě pracovaly na tom, aby odbouraly rasové předsudky, které v nás aktivují ty nejhorší impulsy - pohlížet na určitou skupinu lidí s podezřením a uzavřít se před ní. Boston se bude nadále snažit společnými silami tyto zhoubné obavy odstranit."

Sony na dopis zatím nijak nereagovala, ale v mezidobí zrušila některá jiná zamýšlená vystoupení (například na GDC). Naughty Dog pouze politovali, že na PAX East nebudou, ale prý se těší na setkání s fanoušky jindy. Uvědomují si, že takto bude čekání na 29. květen obtížnější, ale váží si vašeho porozumění. Prý se nemáte bát, o hře se více dozvíte, jakmile se vydání přiblíží.

Watch on YouTube

Čínská vláda zase vydala doporučení, aby byly raději odpískány veškeré progamingové turnaje a offline sportovní akce v této zemi až do dubna.

Koronavirus také ovlivní, kolik lidí si zahraje březnové Half-Life: Alyx. Valve prohlásili, že epidemie v Číně ovlivnila plán výroby VR headsetu Valve Index, takže v příštích měsících bude k dispozici mnohem méně kusů, než původně mělo. Celý tým prý usilovně pracuje na tom, aby se dostupnost zlepšila.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Last of Us: Part 2

PS4

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments