Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Drtivá většina z 4 tisíc PS4 her pošlape i na PS5

Objasnění k zpětné kompatibilitě i od Microsoftu.

Po středeční, dost odborné prezentaci technických specifikací PlayStation 5, která ostatně měla být původně určena pro vývojáře na konferenci GDC 2020, se zdálo, že v tomto bude mít Xbox Series X navrch.

Mark Cerny tam totiž původně řekl, že v době startu PS5 bude připraveno jen 100 nejhranějších her z PS4 éry, což mnohé zklamalo.

To hned posadilo na koně Microsoft, který se rozhodl využít nastalé situace a vypíchnout to jako konkurenční výhodu. Oficiální Xbox účet tweetnul přesně toto:

"Jednoduše zapojíte váš existující externí USB harddisk do Xbox Series X a celá knihovna her [z Xbox One] bude okamžitě přístupná."

Když se někdo ještě optal, zda opravdu každá hra pro Xbox bude fungovat na Xbox Series X, dostalo se mu kladné odpovědi, že všechny Xbox One hry plus ty z předešlých generací Xboxu, které momentálně podporují zpětnou kompatibilitu.

Watch on YouTube

Protože z nedávné ankety vzešlo, že zpětná kompatibilita je pro hráče druhou nejdůležitější oblastí na nextgenu, dostali jsme dnes od Sony ještě dodatečné upřesnění z aktualizace PS Blogu.

V něm slíbila, že věří, že drtivá většina z více než 4 tisíc současných PS4 her bude hratelná i na PlayStation 5. Věnuje tomu prý nemalé úsilí.

Předpokládá, že zpětně kompatibilní tituly na PS5 pojedou na zvýšené frekvenci, čili budou moci těžit z vyššího či stabilnějšího framerate, potenciálně i z vyššího rozlišení. V tuto chvíli prý Sony prochází hru po hře, aby zjistila, jestli některé nevyžadují dodatečné vyladění od původních tvůrců.

Dosud prý otestovala stovky her a chystá se proklepnout další tisíce her, než PS5 přijde na pulty obchodů. Více informací k tomu poskytne později.

Read this next