If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nadšené recenze Half-Life: Alyx ze světa shrnuty

+ úvodních 15 minut hraní.

Virtuální realitě dosud taková velká hra, kterou úplně každý musí bezpodmínečně mít (tzv. killer-app), chyběla. Pádný motiv, který člověka donutí vysolit nemalou částku za headset připojený k PC.

Half-Life: Alyx je ode dneška k dispozici pro všechny a recenze ve světě se shodují, že se povedlo. OpenCritic i MetaCritic zatím shodně mají průměr 92% z prvních pár desítek hodnocení v médiích.

"Není to tak bombastické jako předešlé díly, ale intimita VR vás vezme hlouběji do světa, o němž jste si mysleli, že ho z minulých 22 let dobře znáte," říká GameSpot s 9/10. Navzdory známosti však zdejší herní systémy září a přináší něco nezapomenutelného, co se zapíše do historie jako nejlepší momenty hraní.

IGN šlo dokonce ještě výše s 10/10, protože hra prý nastavuje novou laťku pro VR, co se týče interaktivity, detailů a designu levelů. Prý to je názorná ukázka toho, co se stane, když se špičkové studio pustí do nové technologie.

Ani PC Gamer nebyl zklamán, s 92% tvrdí, že se starými známými potkáte nové nepřátele a zažijete vzrušující příběh. Návrat do města City 17 ve VR je prý úžasnou jízdou.

Cover image for YouTube videoHalf Life: Alyx Gameplay - The First 15 Minutes

GamesRadar se 4,5/5 říká, že HL: Alyx je tím nejlepším, co si momentálně za své peníze můžete k VR headsetu pořídit. Má jít o takový příklad, co by mohla velká herní studia dokázat, pokud by byla ochotna investovat svůj čas a peníze do vývoje AAA titulů pro VR platformy.

Kolegové z USGameru s totožnými 4,5/5 měli při hraní ve VR ten opojný pocit, jako kdysi dávno na klávesnici s myší. To, co staré Half-Life zvládlo dobře, se vrací, aniž by potřebovalo hrát na strunu nostalgie. Některé drobné nedostatky prý nejsou tak otravné jako kdysi přehnaně dlouhé lezení stokami.

Podle ArsTechnica jde o příští logický krok v evoluci hraní, který ukazuje nové možnosti v dramatickém, interaktivním vyprávění. Alyx sice nemusí donutit davy, aby si hned běžely koupit headset, ale měl by se nad tím zamyslet každý, kdo miluje hry.

Destructoid s 9/10 potvrdil, že vše, co se o hře dopředu říkalo, je pravda. Skutečně to je deseti až dvanáctihodinový, plnohodnotný zážitek, který snad probudí Valve k životu, aby tady neskončili.

Jako poslední jsme si nechali specialisty z UploadVR, kteří neváhali dát maximální hodnocení 5/5. Po dohrání Alyx prý budete hladoví po něčem dalším, protože toto působí jen jako první část příběhu. Tvůrci prý s novými nástroji dokázali přechod do nové epochy na jedničku. Povinná koupě pro majitele VR headsetů. Nejvíce lákavý na tom má být fakt, že to nejlepší teprve přijde v budoucnu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Half-Life: Alyx

PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments