If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Cena PlayStation 5? Podle Alzy 15 tisíc korun

Nástřel největšího obchodu + jak ho interpretovat?

Když minule JRC nahodilo odhad koncové ceny Xbox Series X, bylo z toho docela pozdvižení.

Lídr na domácím ecommerce trhu zřejmě nechtěl zůstat pozadu, nebo byl kvůli váhání Sony s představením tak netrpělivý, že už docela předčasně zalistoval PlayStation 5, jejíž příchod očekává v listopadu 2020. Tedy ve stejný měsíc, kdy dorazí nový Xbox (dle úniku přímo z webu MS patrně na Den díkuvzdání, 26.11.2020, byť to bylo nazvánou chybou).

Na Alza.cz se sice oficiálně píše, že předpokládaná cena PS5 "není stanovena".

Ovšem když na tu samou stránku jdete z mobilu, ukáže se vám něco jiného: 12388 Kč bez DPH.

Druhý (starý známý) bug Alzy spočívá už déle v tom, že po kliknutí na "Hlídat dostupnost" vám u PS5 vykoukne částka 14990 Kč, která tedy v systému obchodu zjevně již někde uvedena je, ačkoli samozřejmě pouze jako orientační.

Jak to všechno interpretovat? Pokud se o databázi předního obchodu nestará někdo úplně nezasvěcený (mimo), což nepředpokládáme, de facto to znamená, že Alza momentálně buď asi nevěří, že by PS5 při startu stála jen těch spekulovaných 499 eur (dolarů). Když přišel před pár lety na trh Xbox One X též za 499 eur, bylo to s našimi daněmi, clem atd. nejprve za 13490 Kč, což se tehdy považovalo za vysokou částku a moc na odbyt nešel.

Druhou možností je, že PlayStation 4 má za ty roky na našem trhu tak silnou a etablovanou pozici, že si může sebevědomě dovolit nacenit nástupce o něco více a přesto mu to nijak neublíží v zájmu zákazníků. Možná i kvůli snaze o nedotování výrobních nákladů, případně vysněné touze obchodu po trochu solidnější marži (na hardwaru totiž bývá obvykle velmi malá)?

Připustíme-li čistě hypotetický (nejspíš nerealistický) scénář, že se neplete JRC se současnými 13 tisíci za Xbox Series X, ani Alza s těmito 15 tisíci korun za PS5, mohla by pak letos před Vánocemi vzniknout paradoxní situace. Tedy že stroj, který má více teraflopů výkonu, by byl o dva tisíce levnější než ta papírově (jen dle nynějších technických specifikací) mírně slabší konzole, byť s exkluzivními hrami.

Nicméně dávalo by to logiku, pokud by chtěl Microsoft za každou cenu pro sebe urvat větší tržní podíl v ČR, než nyní má, když jeho Xbox One v minulých letech naprosto převálcovala PlayStation 4 drtivým poměrem zhruba 7:1, i díky lákavým exkluzivitám. Je však dost dobře možné, že na podzim bude vše úplně jinak a těmto dobovým úvahám se jen všichni společně zasmějeme...

UPDATE - tato produktová stránka je online už nějaký čas, čili neměla by přímo souviset s oslabením české koruny z posledních dnů.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments