Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Z Dana Vávry se stal YouTuber o koronaviru

Dva hodinové "prezidentské" projevy stojí za váš čas.

Kreativní mozek prvního dílu Mafia a Kingdom Come Deliverance se se svými názory na politiku, kauzy či veřejné dění nikdy netajil, což mu v minulosti přineslo řadu problémů, když na jeho díla bylo zejména v zahraničí zpočátku nahlíženo ve stylu "bacha, to je hra od toho, co pronesl tyhle skandální výroky a rád se fotí se zbraněmi".

Po častém ventilování se na Facebooku nyní našel novou polohu, která pro tyto účely sedí naprosto ideálně - z Dana Vávry se tak zrodil YouTuber a silný influencer. Se skleničkou dobrého drinku a s pečlivě vybraným pozadím vyzdobené domácí knihovny se vás bude pokoušet přesvědčit, proč máte zastávat právě jeho postoje k život ovlivňujícím událostem. Nebo proč podporuje kroky české vlády, což by zrovna od něj, věčného brblala o všem možném, mnozí nečekali. Zvolený styl pak připomíná typické prezidentské projevy, ostatně není náhoda, že dříve v recesi oznámil kandidaturu na příští hlavu státu.

V minulých dnech takto natočil hned dvě hodinová povídání v rámci série nazvané "Jáma pekel" (jako sloupek v Levelu), která se z převážné většiny věnují koronaviru či možným důsledkům. A jsou rozhodně zajímavá k zamyšlení, dokonce i autor těchto řádků je po večerech absolvoval kompletní, viz i rychle nastřádané desítky tisíc zhlédnutí od fanoušků.

Watch on YouTube

Samozřejmě, asi ne se vším vyřčeným budete souhlasit, což je normální. Tak jako každý, i Vávra logicky posuzuje krizovou situaci jen ze svého osobního pohledu, tedy zajištěného stamilionáře po prodeji podílu ve studiu Warhorse. Velmi ho straší zvěsti z italských nemocnic, neustále aktualizované údaje o infikovaných v médiích a nejvíce ho trápí budoucí inflace či kašlající cizinci v obchodech, což asi krachující majitelé restaurací nebo dřoucí podnikatelky na mateřské sdílet nebudou. Zastihnout ho koronavirus před pár lety, kdy s posledními drobnými na účtu zoufale sháněl vydavatele a investora, zřejmě by se na nejpřísnější restrikce z celé Evropy díval krapet jinak.

Někdo tam také právem namítl, že slavný herní designér nyní pouze dělá po bitvě generála, když přitom během ledna a února se k věci na Facebooku kupodivu takřka nevyjadřoval nebo jen zastával tehdy převládající opačný názor narážející na zbytečnou paniku.

Přesto se vyplatí přes tyto určité neduhy přenést (i přes bohužel horší zvuk) a zaposlouchat se do chytlavého shrnutí stavu ke konci března, z nějž se dozvíte nepříliš profláklé souvislosti o fungování věcí v Ćíně, opatření v některých firmách, co na situaci říkají moudří kamarádi Vávry, proč něco neřešit lépe a mnoho jiných témat, třeba o byrokracii na úřadech nebo systému nakupování roušek. Zkrátka Dan Vávra v syrové formě, jak ho odjakživa známe, sympatičtější než všichni ti snaživci o maximální politickou korektnost. Rozhodně dopročujeme a těšíme se na další díly:

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Read this next