If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PlayStation 5 ovladač DualSense oficiálně představen

Ukázky a všechny podrobnosti!

Sony před okamžikem překvapila odhalením nového PlayStation 5 ovladače, který se jmenuje DualSense.

Podle PS Blogu byl jeho design už finalizován a je na cestě k vývojářům her, tzn. lze ho veřejnosti ukázat.

Cílem prý bylo zachovat většinu toho, co hráči milovali na DualShock 4 z PS4, a zároveň přidat nové funkce i design.

Tento bezdrátový ovladač k PS5 tedy bude obsahovat haptickou zpětnou vazbu (viz i preview Godfall), aby vás hra do sebe více vtáhla (např. během řízení auta v bahně). Dále pak adaptivní triggery v L2 a R2 tlačítkách, tudíž prý "opravdu ucítíte napětí vašich akcí" (např. v moment, kdy ve hře držíte luk a vystřelíte šíp).

Vedle toho DualSense nabídne zabudovaný mikrofon pro snazší komunikaci s přáteli - nicméně stále můžete použít headset, pokud to preferujete.

Tlačítko Share z DualShocku 4 uvolnilo místo pro nové "Create", jehož přesná funkce zatím zůstává utajena. Sony pouze naznačila, že prý přinese revoluční nové způsoby pro hráče, kterak vytvořit epický herní obsah připravený ke sdílení s celým světem, nebo si ho jen tak užít sami pro sebe.

Co zůstává nezměněno, je nabíjitelná baterie a centrální dotykový prostor, jen se změnilo umístění světelného pruhu.

"Během příprav jsme v minulých letech vytvořili stovky návrhů, než jsme zvolili tento. DualSense byl testován širokou škálou hráčů, kteří mají různě velké ruce, aby se docílilo komfortu, jaký si přáli, i skvělé ergonomie," dodala Sony. Snažila se prý o to, aby ovladač přenesl hráče do herních světů ihned, jakmile otevřou krabici. Aby byl ovladač jakousi jejich prodlouženou rukou, když hrají - aby pokud možno zapomněli, že ho vůbec drží v ruce.

Jinak nadále platí uvedení PS5 letos na Vánoce, ujistila Sony, přičemž finální design konzole uvidíme prý "v příštích měsících".

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PS5
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments