Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Ministry of Broadcast

Česká totalitní plošinovka pro sadomasochisty.

VERDIKT: Vyžíváte-li se v utrpení vlastním i cizích, chcete výzvu a absurdita je váš typ humoru, těch 10 eur je jen malá daň. Bez medaile.

„Jaro, léto, podzim, zima - v obuvi Svit je vždy prima!"

Toto kdysi hlásal nápis na školním rozvrhu hodin. V této české puzzle-plošinovce od nezávislých vývojářů se vám sice žádné nedostane, zato vtipů na vaši bosonohost a ztraceného času zde najdete dostatek.

Hra vás zavede do prostředí totalitního televizního vysílání, jehož se máte stát hlavním účastníkem, a které se vás svou absurditou a prostředím přirozeně bude snažit připravit o život. Jste zrzek v zemi rozdělené zdí a jedinou možností, jak se dostat za svou rodinou, je přežít, zatímco kamery na každém rohu sledují vaše počíná.

Grafika je rádoby pixel-artová ve stylu socialistického realismu a i když se zde autoři skutečně vyřádili, tak se ke hře podle mého názoru nehodí. Osobně proti pixel-artu nic nemám, původní Monkey Islandy, série Quest for Glory nebo novější Stardew Valley dokazují, že dobrý pixel-art lze udělat i dnes a je prodejný, ale tato hra k těm zářným příkladům nepatří. Kdyby autoři oblékli hru do kabátku podobnému, ne-li lepšímu, než měl Dex, udělali by mnohem lépe.

Návrh úrovní je nápaditý a rozmanitý, četnost střídání prostředí je velká, hádanek dostatek a minimálně za toto lze hru určitě pochválit. S tím, jak se hraje, a že řešení hádanek je často dost brutální, to už je něco jiného.

Hra si ze své inspirace románem 1984 moc neodnáší. Je tu sice ministerstvo, je tu bezmyšlenkovité jednání účastníků i zkorumpovaný absurdní systém, ve kterém jdete přes mrtvoly, nicméně příběh samotný vykrádá jiné dílo - Běžce (Running Man) od Stevena Kinga. A podobně jako oba romány, konec pro hrdinu nevypadá tak, jak by si představoval.

Hratelnost Ministry of Broadcast je pro sadomasochisty. Hned vysvětlím proč. Může za to kombinace několika věcí - skutečně mizerné a nepřesné ovládání, level design s velkou oblibou ledu, ostrých bodců, krokoušů, pejsků, pyraní, samopalníků a hroutících se lávek. Ano, už zase, co s tímhle prvkem všichni vývojáři mají? To je snad posedlost. Vše doplňuje nemožnost ručního uložení hry a vzdáleností mezi dvěma body automatického uložení.

Vaší frustraci - a na to se připravte, že u téhle hry ji zažijete neskutečně hodně - nepomůže ani šibeniční rádoby vtipný humor ve stylu hry Carmageddon či skečů Itchyho a Scratchyho ze Simpsonů, který vám x-té smrti poleze neskutečně na nervy. Autoři přiznávají inspiraci románem 1984 a skupinou Monty Python, ale vtípky jsou to hodně přízemní, o skutečně inteligentní stěží zavadíte.

Watch on YouTube

Vaší průvodkyni hrou v podobě mluvící vrány buď budete brzy chtít zakroutit krkem, nebo ji budete milovat. Přesto má hra několik úsměvných momentů, kdy se třeba nakrátko vžijete do role agenta 007 a střílíte nepřátele prstem ruky, či váš průvodce osvítí cestu neznámým temným prostorem, nebo okomentuje projížďku loďkou.

Dalším světlým bodem hry je hudba, která se autorům skutečně povedla a skvěle podkresluje bezútěšnou atmosféru. S trochou štěstí se vším prokoušete za čtyři hodiny, pokud se vám nebude dařit, může být hratelnost o dost delší či kratší - záleží na vaší trpělivosti a schopností přežít ovládání.

Ministry of Broadcast není hra pro každého. Pokud neholdujete náročným plošinovkám a nesmyslné krveprolití není váš oblíbený způsob humoru, téhle hře se obloukem vyhněte. Je to plýtvaní časem i penězi. Lépe vás pobaví Černí baroni, nebo filmy Monty Pythonů.

Následující video pěkně vystihuje celou hru:

Watch on YouTube

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex Super Gamer 2020.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

About the Author

Robin Šebelová

Contributor

Comments