Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Dana Vávru trápí, že za Mafia remake nic nedostane

Ublížené stanovisko k oprášení jeho dítka.

Bylo v podstatě jasné, že to nevyhnutelně přijde. Tedy že se ředitel tehdejších tvůrců a scénárista prvního dílu Mafia vyjádři k včerejšímu oznámení Mafia Trilogy, resp. k prvním obrázkům a trailerům.

Dan Vávra z Warhorse Studios napsal v pozdních nočních hodinách na svůj Facebook příspěvek k remaku Mafia 1, který zní poměrně ublíženě:

"O remaku Mafie vím pouze to, že se na něm pracovalo a že se tam údajně něco přepisovalo. Nijak jsem se na tom nepodílel. Nikdo mě nekontaktoval. Nikdo mi o tom oficiálně nic neřekl. Jsem velmi zvědav, jestli budu vůbec v titulcích. Nikdo mi za to nedal ani korunu."

Ač lze chápat, že Mafia v roce 2002 byla jeho dítkem, podobně jako jiných desítek vývojářů brněnského studia, a má k ní speciální vztah, je to od nynějšího stamilionáře poněkud zvláštní stanovisko. Nic v diplomaticky-smířlivém stylu, že se třeba těší na výsledek a že přeje autorům vše nejlepší, jak obvykle projevují svou velikost a nadhled jiné osobnosti herního průmyslu, ať už se rozešli s původním chlebodárcem jakkoli.

Diskutující na Vávrově FB poukazují na to, že neexistuje žádný (pádný či právní) důvod, proč by měl něco dostat ještě za chystaný remake. Vávra byl před necelými dvaceti lety běžným zaměstnancem Illusion Softworks s majitelem Petrem Vochozkou, který nesl vše na svých bedrech. Vávra dostal za svou práci (nesporně lví podíl na povedeném titulu) výplatu i prémie za následný úspěch. A když bylo studio později za nemalé peníze prodáno vydavateli Take 2, přešla na ně i práva na tuto značku do budoucna a vlastnictví předešlých děl. Jednoduché.

Pokud by Vávrovi o zrodu předělávky něco řekli dopředu, jak po tom volá, riskovali by možný únik či že by se do toho mohl začít moc plést, ač mu to už nyní, coby tvůrci Kingdom Come v jiné (rovněž už prodané) firmě, nijak nepřísluší ani to nefinancuje. Bylo by určitě pěkné, kdyby mu Take 2 po vydání krabicovky v srpnu poslali nějaké dárkové balení, jako takové symbolické poděkování a gesto, jako že na něj nezapomněli. Ale jinak je to odlišná situace, než když nějaký spisovatel napíše knihu a ta je po delší době oprášena pro nový produkt zábavního průmyslu.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mafia

PS2, Xbox, PC

Mafia II

PS3, Xbox 360, PC

See 3 more

Mafia II: Definitive Edition

Xbox One

Mafia III

Video Game

Mafia: Definitive Edition

PS4, Xbox One, PC

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments