If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Do DOOM Eternal přidán Denuvo Anti-Cheat, pomstili se mu za to bombami

Zastínilo to neotřelé přenášení démonů mezi hráči + náprava na cestě.

Pravda, není to úplně originální myšlenka, něco obdobného už bylo ve Watch Dogs, ale snaha se cení.

Když vaší postavu někdo v singleplayerové kampani zabije, démon, který za tím stál, je pak přenesen do hry jiného hráče, aby se s ním utkal. Pokud tohoto tzv. Empowered Demona zneškodníte, odmění vás to více zdravím a nábojemi než normálně, i bonusovými zkušenostmi.

Tato vlastnost i jiné z první velké aktualizace březnového DOOM Eternal, jako třeba úpravy Battlemódu či tutoriály pro nováčky, bohužel zastínila kontroverze okolo Denuvo.

Bethesda totiž do hry přidala software Denuvo Anti-Cheat, který je povinný pro hraní multiplayeru. Už přímo na svých stránkách se hned od začátku pustila do jeho obhajoby, že vám tento software neskenuje systém, netípe žádné screenshoty, že se dá kdykoli odinstalovat, že běží jen v době spuštěné hry atd.

Leč hráči jsou na slovo Denuvo vyloženě alergičtí a mají ho spojeno s nepopulární protipirátskou ochranou, ačkoli toto je něčím úplně odlišným (byť od stejného výrobce), aby se hlavně zabránilo podvádění v multiplayeru, což zajišťuje tzv. kernel ovladač. Ten má kompletní přístup k celému systému, což je vysoce rizikové a neakceptovatelné, když jde jen o proticheatovací systém (viz toto vysvětlení v diskusním fóru).

Na Redditu se objevily výzvy, proč máte tento software okamžitě odinstalovat, protože prý způsobuje modré chybové obrazovky, snižuje výkon chodu hry, ta už dále není použitelná na Linuxu, ovladač údajně běží i po odinstalaci či se sám reinstaluje bez spuštěné hry atd.

Cover image for YouTube videoWe need to talk about DOOM Eternal and that Denuvo Anti-Cheat | MVG

Společnost Irdeto, která Denuvo koupila, na svém blogu zveřejnila dopis hráčům, podle nějž tento Anti-Cheat software nemá žádné otravné ikony a snaží se o maximální transparentnost. Tvrdí, že jsou GDPR-kompatibilní a je v jejich zájmu vyvarovat se sběru jakýchkoli osobních informací. Pouze si nechají na servery Amazonu posílat zpětnou vazbu, jaké má operační systém interakce s hrou.

"Nemohli jsme být více nadšeni než využít naše znalosti získané z bitev proti pirátům a aplikovat je na chytání podvodníků ve hrách, které denně hrajete," provokují. Tento program prý nabídli AAA vydavatelům v testovacím režimu už před dvěma lety.

Zdá se však, že tato slova nestačila, a fanouškovská komunita se rozhodla projevit po svém, tradičním způsobem: sesláním tzv. review-bomb do sekce uživatelských recenzí DOOM Eternal na Steamu. Poslední dny tam proto převažují vysoce negativní hodnocení, jak je vidět i z grafu, což pak ovlivnilo průměr na "Smíšené":

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat: zástupce Denuvo pro Destructoid slíbil, že společně s Bethesdou pracují na patchi, který dovolí spustit DOOM Eternal jen v singleplayerovém offline režimu, aniž by k tomu člověk musel mít v počítači Denuvo Anti-Cheat software. Zatím nemají odhad, kdy se tak stane.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Doom Eternal

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments